Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Besmrtno oružje

Autor: Mario Padelin

12.03.2013. 23:00


JADRANKA KOD ELIZABETE
Eto kako čovjek može propustiti dobre stvari na televiziji ako ne prati što piše u TV-vodiču. Prije dva tjedna snimio sam ja tako novu epizodu najbolje hrvatske TV-serije u zadnjih desetak godina “Odmori se, zaslužio si” i sjeo jučer pogledati je. I taman kada je završila, shvatim da je DVD-snimač, kao što mu je to uostalom i zadatak, nastavio snimati i sljedeću emisiju po rasporedu, a to je bio “Damin gambit” Elizabete Gojan. I koga sam vidio? U goste je dovela Jadranku Stojaković… Legendarnu Jadranku Stojaković. Ova divna žena i umjetnica zadnjih je dvadesetak godina živjela i radila u Japanu da bi pred dvije godine teško oboljela i sada je vezana uz kolica. Teško može i pjevati i svirati, ali ne gubi nadu u ozdravljenje i volju za radom i životom.
Gojanica za ovu emisiju zaslužuje uistinu najveće pohvale, jer se potrudila nas starije podsjetiti na Jadranku, a mlađe upoznati s njezinim likom i djelom. Čuli smo nekoliko njenih pjesama, ali i njezinu životnu priču i još se jednom osvjedočili koliko je velika u svemu što je radila. Uostalom, ako ne vjerujete, poslušajte “Sve smo mogli mi”, “Čarobnjaci”, “Što te nema”, “Muzika je svirala” i sve će vam biti jasno, ako imate imalo sluha i pameti. U svakom slučaju jedan od onih trenutaka koji ostaju trajno zabilježeni u sjećanju. U srcu i mozgu. Tko ih ima, naravno.
ONI MENE PRATE
Ne mogu baš sa sigurnošću tvrditi, ali ja sam uvjeren da ovi sa HTV-a ponekad čitaju Zadarski, tj. ovu uglednu kolumnu, i onda sastanče i dogovaraju se što napraviti u vezi mojih umnih komentara. Eto, na primjer, ovo. Lijepo sam kritizirao sve medije kako su prigodom smrti velikog čovjeka i glumca Đure Utješanovića nabrajali njegove nevažne, epizodne uloge, a preskočili one važnije. To se naravno dogodilo, jer su svi prepisivali jedni od drugih i novine i portali, i kako su prvi spomenuli te nesretne “Smogovce” (u kojima se pojavljuje samo na nekoliko minuta), tako su ih navodili i drugi. I tako, nekoliko dana nakon što su pročitali ovu kolumnu, ljudi sa HTV-a su, ipak emitirali TV-dramu “Harmonika” na koju sam im tako lijepo skrenuo pažnju, iako, samo na trećem programu, ali bolje išta nego ništa. Mogli smo tako uživati u odličnoj glumi pokojnog Đure, a bili su tu i pokojni Jovan Ličina, pokojni Zvonko Lepetić, a i drugi izvanredni glumci tog doba, kojih, na žalost, više nema.
VRAĆAJU SE, A DA NIKADA NISU NI ODLAZILI
Na Novoj TV, nikada nije dosadno. Uvijek ima zanimljivih filmova, a mahom se radi o trećerazrednim akcijama, s uvijek istim, smiješnim glumcima. Ipak, “Smrtonosno oružje” je vrhunski napravljen film i zanimljivo ga je pogledati. Jednom, dvaput, triput, četiriput, stopedesetput… Taj film ustvari prikazuju bez prestanka. Zato je jako zanimljiva i najava filma u kojoj onaj režeći i prijeteći glas kroz stisnute zube cijedi riječ po riječ i to doslovno ovako: “Melll Gibbbson (škrgutttt) i Dennnny (grmnnnhrrrgg) Glovvverrr se vraćaju…” Da, vraćaju se, dodao bih ja, a da u stvarnosti nikada nisu ni odlazili. Ni oni, ni Bruce Willis, ni Chuck Norris, ni Steven Seagal, ni ostala akcijska bratija. Oni su postali dio nas. Čovjek se osjeća nekako sigurnije i zaštićenije kad su oni tu… Iz dana u dan…
KVIZOMAN EŠKINJA – INTELEKTUALAC KOJI GLUMI POLJOPRIVREDNIKA
Rado sam pratio sve kvizove, ali u zadnje vrijeme sve manje i manje, osim ako se ne natječe neka osobita ličnost, a to je prošle nedelje gospodin Igor Eškinja svakako i bio. Ovu smo zanimljivu, impozantnu figuru mogli prvi put upoznati prije nekoliko godina, kada je maestralno odigrao “Milijunaša”, osvojio stotinjak tisuća kuna, ali i pokazao da čovjek može imati široku opću kulturu i zavidno znanje i bez završenoga formalnog obrazovanja. Onda se permanentno i dalje pojavljivao, sve dok nije došao do ovog zadnjeg kviza, koji je po meni najgori od svih. Pitanja su tako teška da se čovjek zbilja pita zašto su ga i stavili u program ako ne žele nikomu dati novce. Pitanja su takve težine kakva su nekada bila ona za pola milijuna, ili cijeli, pa se svejedno nije svaki čas dijelila lova, a bilo je zanimljivije nego ovo.
O čemu smo ono govorili…? Eh, da. Igor Eškinja. Ovaj je monumentalni čovjek jako je zanimljiv, bez obzira na natječe li se u kvizu ili nastupa kao književnik, ali spominjanje uglednog kolumnista Zadarskog lista i to u sumnjivom kontestu, s nekim sumnjivim tipovima je ipak malo pretjerano. Zato mu ja ovim putem odgovaram, da ga cijenim kao poljoprivrednika, ali još više kao pisca i intelektualca, i toplo ga savjetujem da se okane sudjelovanja u kvizovima, jer oni tamo gore već imaju podatke o svima, znaju koliko je njegovo znanje i da će mu sigurno dati takva pitanja na koja mogu odgovoriti eventualno 3-4 čovjeka u cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama sličnoga govornog područja. Eto, toliko od kolumnista.
[email protected]