Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Korice dnevnika spasile mu život?

Autor: Velimir Brkić

12.03.2013. 23:00
Korice dnevnika spasile mu život?


Točno prije 20 godina, 13. ožujka 1993., ovaj hrabri i odvažni Turanjac je tijekom izviđanja ranjen od protupješačke mine. Bio je pun gelera, jedan se zaustavio u koricama njegovog malog dnevnika kojeg je držao u vojničkoj jakni. Možda su mi korice dnevnika i spasile život, Bog će znati, kaže Kadija


Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske Pauci ispisala je jednu od najsvjetlijih stranica novije hrvatske povijesti, onu iz Domovinskog rata. Put momaka s crvenim beretkama put je viteštva i časti hrvatskog vojnika neokaljanih tijekom cijelog Domovinskog rata.
– Udruga veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije ima točno 196 registriranih članova od 800-ak pripadnika elitne postrojbe Pauci s područja Zadarske županije, bilo da su profesionalci, pričuvni ili mobilizirani, kaže Davor Prtenjača, predsjednik zadarske udruge.
U četiri godine od utemeljenja stvorena je jaka i respektabilna udruga, dostojna veličine imena ove slavne postrojbe HV-a.
– Vojno-redarstvena operacija Maslenica početa 22. siječnja 1993. godine, jedna od težih i zahtjevnijih operacija u Domovinskom ratu bila je prevažna ratna akcija, prisjeća se Radomir Rade Kadija iz Turnja, zapovjednik 2. satnije 2. bojne 4. GB Hrvatske vojske “Pauci” .
U ovoj akciji Četvrta se potvrdila kao jedna od najboljih postrojbi Hrvatske vojske, ovdje je i prvi put pokazala punu snagu i upotrijebila borbena sredstva koja do tada nije imala. Sama je napadna operacija trajala dva i pol dana, a brigada je u suradnji s drugim postrojbama HV-a uspješno izvršila postavljenu zadaću.
Točno prije 20 godina, 13. ožujka 1993., ovaj hrabri i odvažni Turanjac je tijekom izviđanja ranjen od protupješačke mine. Bio je pun gelera, jedan se zaustavio u koricama njegovog malog dnevnika kojeg je držao u vojničkoj jakni.
– Možda su mi korice dnevnika i spasile život, Bog će znati, kaže Kadija.