Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Picula dobio dva milijuna eura za otoke

12.03.2017. 23:00
Picula dobio dva milijuna eura za otoke


Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, eurozastupnik Tonino Picula, podnio je amandman u sklopu projekta “Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta” unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju. Zastupnici Tonino Picula, Alfred Sant i Michela Giuffrida ističu kako je cilj ovog projekta učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini. Sredstva za tu namjenu bit će dodijeljena u sljedeće dvije godine.
Europski otočki energetski forum
– Vrlo sam sretan što je odobren projekt koji sam s dvoje kolega iz Međuskupine predložio još lani u kolovozu, a ovo je vrlo opipljiv rezultat – iz ovogodišnjeg proračuna dodijeljeno nam je dva milijuna eura. Krajnji je cilj pomoći otocima da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom, istaknuo je Picula, te dodao da će u sklopu projekta biti uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum). Preko njega će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke.
Forum će se osnovati tijekom otočne konferencije na Kreti, pripremnog događaja s ključnim dionicima za njegovo djelovanje, nakon čega slijedi follow-up u Bruxellesu ili Bonnu u drugoj polovici 2017. godine.
Posebna osjetljivost na klimatske promjene potaknula je EU otoke na trajnu suradnju dok će Komisija posebno raditi sa zemljama članicama i otočnim lokalnim vlastima uključenima u projekt.
Ograničena dostupnost resursa i usluga
Picula je ovime iskoristio zastupničku mogućnost da jednom godišnje predloži akcije koje prolaze evaluaciju Europske komisije i zatim se o njima glasuje u Europskom parlamentu.
– Naš cilj je uhvatiti se u koštac s najozbiljnijim problemima s kojima se otoci suočavaju. Izazova je mnogo, uključujući ograničenu dostupnost resursa i usluga, izoliranost, visoku ovisnost o uskom rasponu gospodarskih aktivnosti te vrlo malim unutarnjim tržištima, smatra Picula, koji na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata.
Međuskupina Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke, okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje. Njezinim osnivanjem europski otoci su se, kontinuirano, a ne sporadično, napokon našli na agendi Europskog parlamenta. Međuskupina je do sada organizirala 18 javnih događanja, konferencija i predavanja koja su okupila više od 1.000 sudionika.