Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Muzej antičkog stakla otvorit ćemo 5. svibnja!

Autor: Siniša Klarica

12.04.2009. 22:00
Muzej antičkog stakla otvorit ćemo 5. svibnja!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako je muzej zamišljen kao zadarski, on će ipak biti centar za cijelu Hrvatsku, ali i svojevrsan zadarski brand. Za to na sve to, kaže ministar Biškupić, ne treba gledati kao na troškovnu stranu, nego kao na veliki doprinos još jačem razvoju turizma. Međutim, “sestrinski” arheološki muzej, priznaje hrvatski ministar, još nije iz svog fundusa uzdvojio najvažnije artefakte
Muzej antičkog stakla, vrijedan 42 milijuna kuna, bit će otvoren 5. svibnja. To je tijekom obilaska muzeja najavio ministar kulture Božo Biškupić. Ministar Biškupić obišao je muzej u pratnji zadarskog gradonačelnika Živka Kolege i ravnatelja muzeja prof. Ive Fadića. Hrvatski je ministar izrazio oduševljenje, hvaleći arhitekta Branka Silađina koji je svojim projektom pomiro 19. i 20. stoljeće iako veliki broj Zadrana ima drugačije mišljenje o samoj vizuri muzeja kojoj okosnicu čini nova staklena gradnja.
Sam arhitek Silađin rekao je da će morati proći 2-3 godine da se Zadrani naviknu na novi izgled i tek onda dadu svoju sud o novom izgledu muzeja, dodajući da u tom mišljenju ipak ima natruhe u činjenici da za projektanta nije izabran domaći, nego čovjek sa srane. Silađin se zapitao kako to tim istima godinama nije smetala zgrada Narodnog lista. Po njemu, uopće niije bilo dvojbe trebali se izgraditi aneks koji nije smio, po Silađinu, izgledati kao kuća, nego objekt koji prati crtu bedema. Štoviše, tehnički nije bilo moguće u staru zgradu ugraditi svu potrebnu tehniku.
Ipak, kaže gradonačelnik Kolega, u novoj zgradi će se smjestiti reprezentativna zbirka antičkog stakla s lokaliteta Relja, Asseria i Starigrad. U okviru muzeja posjetitelji će moći vidjeti kako se nekad i proizvodilo to staklo, te je je već spremljeno 1.500 replika za prodaju. Ravnatelj Ivo Fadić dodao je da stalni fundus broji preko 3.000 cijelovitih predmeta i preko 2.000 primjeraka koji će se restaurirati. Iako je muzej zamišljen kao zadarski, on će ipak biti centar za cijelu Hrvatsku, ali i svojevrsan zadarski brand. Za to na sve to, kaže ministar Biškupić, ne treba gledati kao na troškovnu stranu, nego kao na veliki doprinos još jačem razvoju turizma. Međutim, “sestrinski” arheološki muzej, priznaje hrvatski ministar, još nije iz svog fundusa uzdvojio najvažnije artefakte.
– O tome sam nedavno govorio u Osjeku gdje smo kod tamošnjeg arheološkog muzeja imali odličnu suradnju. U Zadru imamo taštinu, i ovdje nismo imali sreću ni s jednim ni s drugim ravnateljem. Nadamo se da ćemo do otvorenja promijeniti situaciju, rekao je ministar kulture Božo Biškupić.
Ravnatelj Fadić je rekao da će se ta neugodna situacija ipak prebroditi do otvorenja, a postoji i drugi način, kojeg je najavio glavni konzervator RH Miljenko Domijan. On je samo utvrdio činjenicu da je i Arheološkom i Muzeju antičkog stakla, osnivač Republika Hrvatska, aludirajući vjerojatno na arbitražu “odozgo”, ako se ravnatelji ne dogovore. Domijan je dodao da su se u rekonstrukciji stare zgarde upotrijebili najsuvremniji materijali, kao što su karbionska vlakna, kako bi muzej bio što sigurnij. Također, u rekonstrukciji pročelja i fasade upotrebljen su originalne boje. Gradonačelnik Kolega je naglasio da je izgradnja muzeja trajala 3 godine. Došlo je i do malog prekorčenja rokova zbog posebnosti zaštite i učvršćivanja temelja zgrada palače Cosmacendi. Zadarski gradonačelnik je uz potporu ministra Biškupića, najavio i gradnju muzeja baštine koji bi se smjestio u Kneževoj i Providurovoj palači i dijelu gdje je današnji Vodovod. Trenutno je u tijeku natječaj z aidejno rješenje, a velika je želja, naglašava zadarski gradonačelnik, da uz postojeću radionicu za podmorsku arheologiju, u kompleksu Sv. Nikole jednog dana nikne i muzej podvodne arheologije. Ministar Biškupić rekao je na tiskovnoj konferenciji da će zamolitiu hrvatskog premijera Ivu Sanadera da otvori Muzej antičkog stakla.