Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nin i Privlaka odlučni, Vrsi bi na referendum

Autor: Branko Božić

12.04.2010. 22:00
Nin i Privlaka odlučni,  Vrsi bi na referendum

Foto: Filip BRALA



– Mi u Ninu imamo opciju ako jedno od Vijeća odustane od ovog posla bez kojeg nam nema budućeg razvoja, rekao je Emil Ćurko te je zamolio nazočne da se ipak donese razuman rok o izjašnjavanju o sudjelovanju u projektu


Kao što je poznato, početkom mjeseca studenog prošle godine u Ninu je potpisan ugovor o realizaciji projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda s područja grada Nina te susjednih općina Privlaka i Vrsi. Projekt je procijenjen na 30 milijuna eura i pored triju navedenih susjednih jedinica lokalne uprave, u njega su još uključena određena državna ministarstva, Središnji Ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, Hrvatske vode iz Zagreba i Splita, kao i Upravni odjel za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije.
Nositelj projekta je Grad Nin i ninsko Komunalno poduzeće “Komio”, a u njegovoj realizaciji grad Nin i dvije mu susjedne općine Privlaka i Vrsi dužni su sudjelovati s 30 posto zajedničkih vlastitih sredstava. Ovaj projekt koji je od neprocjenjive vrijednosti za budući razvoj ovog kraja i u kojeg je Nin uključen s još sedam hrvatskih gradova, po onome što se zna trebao bi se na terenu početi realizirati 2012. godine, a u potpunosti se privesti kraju najkasnije do 2016. godine. Njegovi “krakovi” obuhvatit će cjelokupno ovo područje, dok bi se glavni ispust pružio u more ispod mjesta Privlaka, naravno za uređajima i postrojenjima za pročišćavanje, tkz. drugog stupnja, koji će se izgraditi na potezu od Bilotinjka do Škrapavca.
Budući da se s realizacijom projekta i izradom projektno-tehničke dokumentacije od strane zagrebačkog “Hidroprojekta ing.” došlo do te faze kada se navedene tri jedinice lokalne samouprave moraju konačno usuglasiti kako i na koji način dalje te s koliko će tko novčanih sredstava sudjelovati u ovom financijskom kolaču, na inicijativu nositelja projekta Grada Nina i njegovog gradonačelnika Emila Ćurka, sinoć je u multimedijalnoj dvorani ninske Barokne kuće upriličen prošireni zajednički sastanak. Na njemu su se uz čelnike Nina, Privlake i Vrsi, gradonačelnika Emila Ćurka, načelnika Ive Surića i načelnice Sandre Vukić okupili vijećnici triju vijeća s predsjednicima Davorom Ćurjurićem, Antom Mustaćem i Marijom Radobuljcem. Sastanku su također nazočili direktor “Hidroprojekta ing.” Zagreb Davor Stanković, predstavnik Zadarske županije Davor Lonić, Robert Kartelo iz Hrvatskih voda iz Zagreba te njegov kolega Petar Bilać iz Hrvatskih voda Split.
Sastanak je otvorio predsjednik GV Nina Davor Ćurjurić. Pozdravio je sve nazočne te je obrazložio dnevni red od tri točke, dodavši da nije nužno da se večeras donese glavna odluka, ali je upozorio da treba voditi računa jer je preostalo malo vremena. Ćurjurić je zamolio okupljene da se izjasne o ponuđenom dnevnom redu.
Prva je istupila načelnica Vrsi Sandra Vukić.
– Smatram da ovo tijelo večeras ne može formalno donositi bilo kakve odluke vezane za ovaj projekt. Mislim da svako vijeće samostalno treba još raspravljati o ovom pitanju, a možda će trebati provesti i referendum. Ovo je kapitalni projekt i riječ je o velikim financijskim sredstvima. Tražimo da se večeras ne donesu nikakve odluke, jer prema mom mišljenju ovdje nedostaje i određen broj vijećnika – rekla je načelnica Vukić.
U nastavku je na govornicu izašao gradonačelnik Nina Emil Ćurko. I on se u jednu ruku složio da se nikakve odluke ne donose večeras, ali je upozorio da se na ovom projektu radi već sedam do osam godina i da se došlo do točke kada se mora donijeti odluka tko ide dalje, a tko ne.
– Mi u Ninu imamo opciju ako jedno od Vijeća odustane od ovog posla bez kojeg nam nema budućeg razvoja te je zamolio nazočne da se ipak donese razuman rok o izjašnjavanju o sudjelovanju u projektu.
S obzirom da je dogovoreno da se nastavi rasprava o projektu predsjednik Ćurjurić je dao riječ predstavljačima projekta, koordinatoru projekta, pročelniku Upravnog odjela za komunalne poslove grada Nina Jozi Mustaću, dipl. ing Davoru Stankoviću i Petru Bilaću.
Na kraju je ipak usuglašeno da se konačna odluka o pristupanju projektu donese do 1. svibnja.