Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svi okrenuti privlačkom procvatu

Autor: Branko Božić

12.04.2010. 22:00
Svi okrenuti privlačkom procvatu

Foto: Branko BOŽIĆ



Niknuli su novi nogostupi, nova javna rasvjeta, izgrađene su lučice i šetnice uz more, asfaltirani su novi kilometri ulica i putova, a posebno smo ponosni što su konačno krenuli toliko željeni radovi na uređenju našeg mjesnog porta, rekao je Surić te dodao da pred općinskom upravom stoje novi veliki izazovi


Žitelji Privlake u subotu su nizom kulturnih, sportskih i liturgijskih svečanosti obilježili dan svoje općine. Bio je to ujedno za mnoge podsjetnik na dan 10. travnja daleke 1297. godine, datum prvog pisanog spomena Privlake, koji su privlački vijećnici prije 13 godina proglasili danom svoje općine.
Uređenje mjesnog porta
Proslava rođendana općine otpočela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim mještanima Privlake, borcima NOB-a u dvorištu osnovne škole, a potom i ispred spomenika privlačkim žrtvama komunističkog nasilja na mjesnom groblju, pogubljenih nakon Drugog svjetskog rata u razdoblju od 1943. do 1945. godine te ispred središnjeg križa na groblju. U izaslanstvu su pored općinskog načelnika Ive Surića i predsjednika Općinskog vijeća Ante Mustaća bili još donačelnik Kažo Kolanović, općinski vijećnici, predsjednik Općinskog HDZ-a Boris Glavan, direktorica Ureda TZ-a Iva Zorić i drugi.
U župnoj crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije služeno je liturgijsko slavlje. Svečanoj svetoj misi koju je predvodio mjesni župnik don Ante Sorić uz čelnike općine nazočili su gosti te brojni Privlačani. U nadahnutoj propovijedi don Ante je pozvao okupljene da se mole za sve stanovnike ovog mjesta, kao i za sve one koji su kroz stoljeća dali svoje živote kako bi današnji naraštaji uživali u slobodi.
– Ulazeći u župne knjige i arhive često puta susrećem riječ kmet, što znači da je naš privlački puk kroz svoju bogatu povijest radio za druge da bi mogao preživjeti. Bogu hvala zato na ovoj slobodi i nezavisnosti koju danas uživamo ne kao robovi i kmetovi, već kao slobodnjaci. Stoga svi skupa danas radimo u jedinstvu i slozi uz Božji zagovor za dobrobit svakog našeg čovjeka. Budimo sigurni da će to Gospodin znati prepoznati i svojim blagoslovom nagraditi, istaknuo je uz ostalo don Ante Sorić.
Svečarsko raspoloženje nastavljeno je u multimedijalnoj dvorani osnovne škole, u kojoj je održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je predsjedao predsjednik OV-a Ante Mustać. Pored vijećnika nazočili su i predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života Privlake. Među njima su još bili saborska zastupnica Nevenka Marinović, zadarski dožupan Đani Bunja, načelnik susjedne općine Vir Kristijan Kapović i predsjednik tamošnjeg OV-a Mate Radović te ostali uzvanici i gosti.
Prije nego što je općinski načelnik nazočne upoznao s proteklim jednogodišnjim radom i budućim pravcima razvoja općine Privlaka, domaća ženska klapa Libar otpjevala je himnu “Lijepa naša”.
– Lanjsku 2009. godinu okončali smo proračunom od 21,5 milijuna kuna, od čega smo najviše sredstava uložili u daljnju izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture, u što se svatko može uvjeriti prošeta li od početka do kraja Privlake. Niknuli su novi nogostupi, nova javna rasvjeta, izgrađene su lučice i šetnice uz more, asfaltirani su novi kilometri ulica i putova, a posebno smo ponosni što su konačno krenuli toliko željeni radovi na uređenju našeg mjesnog porta, rekao je Surić te dodao da pred općinskom upravom stoje novi veliki izazovi kao što su dovršetak izgradnje privlačke obilaznice, izgradnja sustava kanalizacije u suradnji sa susjednim gradom Ninom, trajno rješenje vodoopskrbe, izgradnja nove zgrade Turističke zajednice, dječjeg vrtića, sportske dvorane, sanacija plaže na Sabunikama i ostalih objekata.
Poduzetnička zona Sabunike
– Posebne snage ubuduće usmjerit ćemo na aktiviranje poslovno-poduzetničke zone na Sabunikama. To će za nas biti preveliki zalogaj pa stoga molimo župana Stipu Zrilića, odnosno ovdje nazočne dožupana Đanija Bunju te saborsku zastupnicu Nevenku Marinović i ostale naše saborske zastupnike da nam pomognu u ostvarenju tog projekta te uvjere Ministarstvo gospodarstva u važnost tog projekta ne samo za našu općinu, nego i za cijeli zapadni dio naše županije, istaknuo je načelnik Surić. On je ovom prilikom na pomoći zahvalio čelnicima HEP-a Elektre Zadar, zadarskom Vodovodu, Hrvatskim vodama te zadarskoj Čistoći i Odvodnji na, kako je rekao, iskazanoj pripomoći svih ovih godina na stvaranju kvalitetnijeg i ugodnijeg života na prostoru općine Privlaka.
Čestitku Privlačanima za njihov Dan općine i 13. rođendan iskazao je s govornice u svoje te ime župana Stipe Zrilića i svih županijskih institucija dožupan Đani Bunja. On je naglasio da će Županija i nadalje prema svojim financijskim mogućnostima pomagati razvojne programe Privlake, bilo da je riječ o društvenoj ili komunalnoj infrastrukturi. Slično je učinila i saborska zastupnica Nevenka Marinović, ustvrdivši da će ona i njezini kolege saborski zastupnici podupirati razvojne projekte koji budu dolazili iz općine Privlaka i za njih zdušno lobirati u institucijama države. Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uime svih Virana čestitao je susjedima Privlačanima, rekavši pritom da od sveg srca zahvaljuje na svemu što je do sada Privlaka napravila za virsko otočno stanovništvo.
Svečanost obilježavanja Dana općine na kraju su svojim nastupima uveličali članice domaće ženske klape Libar te pučki pjevači privlačkog KUD-a.