Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Benkovački lokaliteti na turističkoj karti

12.04.2011. 22:00
Benkovački lokaliteti na turističkoj karti


Bovelander je izrazio želju da se na licu mjesta upozna sa potencijalima i bogatstvom ovoga kraja o kojem je i sam puno saznao iz medija, kaže direktor benkovačke Turističke zajednice Vanja Čvrljak, ujedno i organizator ovog cijelog događanja


Na brežuljku  iznad Benkovca u prostoru  Kaštela Benkovića iz 15. stoljeća održana je prezentacija bogate gastroponude benkovačkog kraja.
Na prezentaciji su sudjelovali  poznati vinari benkovačkog kraja, koji su uz pomoć KUD-a  Branimir i Zavičajnog muzeja  Benkovac, promovirali dio bogate baštine benkovačkog kraja  i izvornih ravnokotarskih delicija.
Asseria, Kličevica,  miljokazi
Povod cijelom događaju je  posjet Franka Bovelandera,  predstavnika poznatog nizozemskog touroperatora Werelds Koken Culinaire Reizen koji  je zainteresiran za organiziranje  izleta i uvrštenje benkovačkih  lokaliteta u svoje programe turističkih tura.
– Bovelander je izrazio želju  da se na licu mjesta upozna s  potencijalima i bogatstvom ovoga kraja o kojem je i sam puno  saznao iz medija, kaže direktor  benkovačke Turističke zajednice Vanja Čvrljak, ujedno i organizator ovog cijelog događanja.
Prostor Ravnih kotara i Bukovice čije je Benkovac administrativno središte od goleme je  važnosti za širu regiju. Osim što  su tu otkrivene brojne liburnske  gradine tu je bila smještena rimska Asseria i utvrda Kličevica,  dok su Ravni kotari bili središte  hrvatske srednjovjekovne  države i prostor kontakta sa  snažnom zadarskom komunom.  Na benkovačkom području su  bili posjedi hrvatskih velikaša i  granični prostor s mletačkom  Dalmacijom. Ravni kotari i Bukovica su više od stotinu godina  bili i dio Osmanskog carstva. Na  lokalitetu zvanom Crkvina, nedaleko željezničke pruge i  šopotskog izvora pitke vode, otkriveni su ostaci srednjovjekovne crkve, dok je Franjevački samostan Blažene Djevice Marije  u Karinu podignut u 15. stoljeću. Pored šestkilometarske  ceste Bruška-Medviđa, odnosno po staroj rimskoj cesti  smještene su fascinantne replike miljokaza…
Autohtona delicija
– Benkovački kraj ima potencijal postati perjanicom ruralnog razvoja i razvoja selektivnih  oblika turističke ponude, pa  ovakav interes ne mora čuditi te  smo uvjerenja da će sličnih posjeta i inicijativa u budućnosti  biti još i više. Naime, turizam je  postao nezamisliv bez razvijenog i bogatog zaleđa, koji i sam  čini onaj dio koji je potreban u  kreiranju cjelovitog turističkog  proizvoda, navodi Čvrljak.
Danas je Benkovac poželjna  turistička destinacija zbog zdrave klimatske okolice. Tu je i  poznati Benkovački sajam svakog 10. u mjesecu, koji ima izuzetan potencijal da postane nacionalna turistička atrakcija,  kroz kvalitetnu  promociju i podizanje na međunarodnu razinu.
– Jednostavno su me fascinirale brojne lokalne destinacije. Od gastronomske ekoponude oduševila me autohtona  delicija Bukovice i Ravnih kotara, benkovački prisna te ovdašnja vina koja su me ostavila  bez riječi, na kraju druženja rekao je gost iz Nizozemske koji  zaista nije krio oduševljenje  viđenim.
Prostor Bukovice i Ravnih  kotara doživljava svojevrsnu turističku renesansu i Turistička  zajednica u suradnji s Gradom  Benkovcem je u realnoj mogućnosti postati istinski pokretač razvoja ovoga kraja.
– Već su ugovorene prve grupe gostiju, koji će predah od  ljetnih gužvi pronaći na kulturno-povijesnim lokalitetima, konobama i kušaonicama benkovačkog kraja, otkrio je Vanja  Čvrljak.