Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta: Nemam informacija o Nakićevoj kandidaturi

12.04.2016. 22:00
Kalmeta: Nemam  informacija  o  Nakićevoj  kandidaturi


– Što se tiče Darija Nakića, nemam informacija o njegovoj kandidaturi, svatko tko se želi kandidirati za predsjednika gradskog, županijskog ili općinskih odbora nema za to nikakve prepreke. Procedura je svima jasna, a ona je prije svega demokratska – kaže Kalmeta
Dok dio javnosti spekulira o tome kako će se Kalmeti na izborima za predsjednika Županijskog odbora suprotstaviti ministar Nakić, on o tome šuti, a Kalmeta za naš list otvoreno govori o toj mogućnosti i vlastitoj kandidaturi za šefa županijskog HDZ-a.
Naime, Nakićevo se ime najprije spominjalo kao ime protukandidata  Josi Nekiću u utrci za šefa gradskog ogranka, a onda i  Kalmeti na izborima za čelnog čovjeka HDZ-a županije. Sve to vrijeme aktualni ministar  zdravlja Dario Nakić izbjegava se javno izjasniti zanima li ga čelno mjesto ŽO-a ili su to samo probni baloni jednog od stranačkih klanova.
Ako je ovo drugo, rezultat ih je vjerojatno neugodno iznenadio jer istraživanja na terenu govore kako Nakić nema ni dio potpore potreban  za  ulazak u utrku za šefa županijskog HDZ-a. Informacije s terena koje ovih  dana pažljivo prikuplja stranka potvrđuju da je zadarski gradonačelnik  na ovom području još uvijek neprikosnoven i da uživa podršku velikog  broja članova.
Karamarkov blagoslov
Nakić bi morao ponuditi jako dobar program i punu šaku obećanja  načelnicima općina kako bi ih uvjerio da je on pravi čovjek za njih. Ministar, iako zaokupljen dužnošću u Vladi, prema pisanju nekih medija   već lobira po terenu prikupljajući glasove za protukandidaturu Božidaru  Kalmeti, no prema riječima nekih načelnika rezultati su prilično slabi.
Većina članova davno se “zaklela na vjernost” Kalmeti, te ne žele eksperimentirati s podrškom Dariju Nakiću, makar ovaj s ministarske pozicije u formalnoj piramidi vlasti “pizao” više nego Kalmeta. Priča oko Nakićeve navodne kandidature mora se rasplesti do 22. travnja, dva dana  uoči izbora za rukovodstvao HDZ-a. To je, naime, rok do kojega članovi  stranke mogu prijaviti svoje kandidature, pa ostaje čekati hoće li se Nakić doista odvažiti na ovu avanturu. Na više naših upita na tu temu nije  htio odgovoriti.
Teško je zapravo povjerovati da bi se Nakić odlučio na ovaj potez bez  Karamarkova blagoslova, a u tom je slučaju još čudnije da bi Karamarko  riskirao izazivanje otpora u županijskom HDZ-u namećući Kalmeti protukandidata, i to u vidu stranački dosad neetabliranog Nakića kojeg je  tek ministarska fotelja lansirala među poznatije HDZ-ovce.
Rok za prijavu
Ako je Nakić doista odlučio odmjeriti snage s njim, Kalmeta bi kao  potpredsjednik stranke za to trebao znati. No, on kaže kako o Nakićevoj  kandidaturi ne zna ništa:
– Kandidirat ću se za predsjednika Županijskog odbora, a ne znam  hoće li biti još kandidata. Na to ne mogu utjecati, niti želim. Mi smo demokratska stranka i svatko tko se želi kandidirati može to učiniti. Ukoliko i bude drugih kandidata to apsolutno neće utjecati na naše zajedništvo, niti može narušiti jedinstvo stranke. Što se tiče Darija Nakića, nemam informacija o njegovoj kandidaturi, svatko tko se želi kandidirati za  predsjednika gradskog, županijskog ili općinskih odbora nema za to nikakve prepreke. Procedura je svima jasna, a ona je prije svega demokratska – kaže Kalmeta.
Iako neke stranke zastupaju stav kako je zbog demokratičnosti unutarstranačkih izbora bolje imati više kandidata, Kalmeta smatra da je to  za stranku poput HDZ-a ionako svejedno jer su stabilni i kompaktni, te  takvo stanje ništa ne može narušiti.
Naime, i Karamarko je jedini kandidat za šefa stranke, moguće je da to  bude i Kalmeta u Županijskom odboru ukoliko se Nakić ne kandidira, a i  Joso Nekić zasad je jedini kandidat za predsjednika Gradskog odbora  HDZ-a. Šef županijskih HDZ-ovaca smatra da to ne mora biti definitivno  jer članstvo još uvijek ima vremena za prijavu.
Potpora Nekiću za GO
No, Nekić se ne bi zaletio s objavom svoje kandidature u medijima da  mu Kalmeta prethodno nije dao “zeleno svjetlo”, što nam je i u razgovoru potvrdio kazavši.
– Da, Nekić ima moju potporu.
Zanimljivo će stoga biti pratiti hoće li se i Josi Nekiću tko suprotstaviti  na izborima za Gradski odbor HDZ-a i tko će ga preuzeti nakon  Vrančićeva povlačenja. Nekić je zasad jedini javno govorio o svojoj kandidatzuri, no iznenađenja su moguća, a članstvo posebno zanima kako  će Karamarko razriješiti problem Kalmetina mogućeg protukandidata,  Darija Nakića. Ukoliko ovaj doista iziđe na izbore za šefa županijskog  HDZ-a, postoji opasnost od nastanka nezadovoljstva među članstvom  odanim Kalmeti koje smatra kako ovo nametanje rivalstva nije dobro za  stranku. Treba stoga sačekati što će do 22. travnja poduzeti Karamarko.