Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Molitva za nova duhovna zvanja

12.04.2016. 22:00
Molitva za nova duhovna zvanja


Nitko se ne rađa kao redovnica, redovnik ili svećenik – poziv je za molitvu za duhovna zvanja koja se u četvrtak održava u Zadru. U Sjemeništu “Zmajević” molitva za nova svećenička i redovnička zvanja počinje u četvrtak u 20 sati, a nakon toga u 21 sat predviđena je molitva na istu nakanu u katedrali sv. Stošije.
U zadarskom Sjemeništu trenutno je 16 sjemeništaraca, budućih svećenika kojima je odgojitelj đakon don Ante Dražina, a duhovnik mr. don Stanislav Wielinski. Zadarsko Sjemenište dobilo je ime po svom utemeljitelju Vicku Zmajeviću (1713. – 1746.), rodom iz Perasta koji je bio barski i zadarski nadbiskup, znameniti crkveni dostojanstvenik, pisac i političar.
Posebnu je pozornost posvetio unapređenju hrvatskoga književnog i pučkog jezika, a u Zadru je osnovao sjemenište za svećenike glagoljaše. Njegovom zaslugom kraj Zadra je naseljeno više od 500 arbanaških izbjeglica, čime je utemeljio naselje Arbanasi. Početkom tridesetih godina 18. st. iz okolice Skadarskog jezera doselio je u okolicu Zadra nekoliko stotina katoličkih obitelji, zbog čijeg je albanskog podrijetla selo dobilo ime Arbanasi.