Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novo trajektno pristanište gradit će se između Kumenta i Crvene luke

12.04.2016. 22:00
Novo trajektno pristanište gradit će se između Kumenta i Crvene luke


Uz novo trajektno pristanište gradila bi se i marina s 200 vezova i suhi vez. Predviđena je i izgradnja Centra za istraživanje potopljenih brodova na Sredozemlju i plaža, najavio je gradonačelnik Ivan Knez
Odluke o izradi tri urbanistička plana uređenja (UPU-a) na području Grada Biograda na Moru obilježili su sjednicu Gradskog vijeća pod predsjedanjem Melanije Ražov Radas.
– Urbanistički planovi uređenja bit će na javnim uvidima i javnoj raspravi gdje će svi zainteresirani žitelji Biograda moći dati svoje primjedbe i prijedloge, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.
Riječ je o izradi i izmjeni UPU-a središnjeg dijela grada južno od Jadranske magistrale (Poluotok, Jaz, Vruljine, Bošana, dio Primorja, Kožina, Centar, Tuče, Glavica, Rust, Meterize i Granda) te stavljanje izvan snage Detaljnog plana uređenja za područje bivše Tvornice mreža te UPU obalnog pojasa ispred centralnog dijela grada i UPU uređenja industrijske zone Turističko informativni marikulturni centar.
– Između Kumenta i Crvene luke, odmah ispod uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, gradit će se novo trajektno pristanište. Preseljenje trajektnog pristaništa s Poluotoka na novu lokaciju bit će tijekom turističke sezone kako grad više ne bi bio prometno blokiran, rekao je Knez.
Odgovarajući na vijećnička pitanja rekao je kako će se za potrebe putnika tijekom ljeta otvoriti autobusna linija od novog trajektnog pristaništa do autobusnog kolodvora. 
– Uz novo trajektno pristanište gradila bi se i marina s 200 vezova i suhi vez. Predviđena je i izgradnja Centra za istraživanje potopljenih brodova na Sredozemlju i plaža, objašnjavao je gradonačelnik, kojem su pomagali pročelnica Suzana Horvat Kolanović i voditelj Odsjeka za uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Davor Ivanović.
– Ribarsko-iskrcajna lokacija od glavnoga gata do Inine benzinske postaje izmjestit će se zapadno od postojećega trajektnog pristaništa. Projekt privezišta za ribarske brodove nominirat ćemo za fondove EU, ističe Knez.
S novim UPU-ima usklađenim sa županijskim Prostornim planom riješit će se pitanje Športske lučice Jaz, kampa Soline, Ortopedske bolnice i zdravstvenog turizma, domova za stare, proširenja svih postojećih plaža, izgradnja šetnica, lungo mara, od Sv. Filip i Jakova do Pakoštana, sportskog turizma i drugo.
– Predviđena županijska cesta od Zadra do Draga s nekoliko odvojaka za Biograd, među njima za Kumenat i Crvenu luku, gradila bi se iznad Gradskoga groblja, kaže će Knez.