Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izborni kokošinjac

12.05.2011. 22:00


Kako vrijeme odmiče u izbornom  “kokošinjcu” sve je više nervoze i to  koliko su se nakostriješili u Kukuriku  koaliciji teško se više može skrivati i  uz stalno ponavljanje kako govora o  podjeli fotelja nije bilo. Ako i nije  bilo, svi članovi ove koalicije imaju  predodžbu gdje im je mjesto. Problem, međutim, nastaje onda kada se  te predodžbe ne mogu usuglasiti.
SDP koji smatra da se zna tko je  gazda u dvorištu morao bi primiriti  svoje partnere IDS i HNS, a ne prati  ruke kao da to nisu njegova posla.  Bez obzira na to što želi banalizirati  prepucavanje potpredsjednika  IDS-a Damira Kajina i prvog  HNS-ovca Radimira Čačića jasno je  da ovakvo odmjeravanje važnosti i  zasluga u ozbiljnoj koaliciji, posve  neozbiljnog imena, ukazuje na prvu  malu pobunu “u kokošinjcu”.
Ako se HDZ – u rejting srozao, ni  SDP se nije vinuo  prema izbornim  zvijezdama pa je politički pogubno  da se u koaliciji nekontrolirano kukuriče bez sagledavanja posljedica.  Ukoliko premijerka Kosor dobije lipanjsku europsku partiju na tim bi  krilima bez obzira na euroskepticizam i afere, HDZ poletio, a Kukuriku koaliciju bi optužio da ništa  nije ni radila nego se svađala oko  podjele vlasti i prije nego je osvojila.
O tome traži li HNS više udjela u  vlasti nego što je njegova realna politička snaga i bi li Kukuriku koalicija  i bez IDS-a imala jednaku snagu,  ozbiljni političari koji bi gradili i  dizali svoj rejting, raspravili bi iza  zatvorenih vrata.
Bez obzira na to što predsjednik  IDS-a Jakovčić unaprijed ironizira  analitičare ovih javnih istupa Kajina i  Čačića, valjda je i njemu, a posebno  Milanoviću, jasno da je došlo vrijeme  da se utvrde pravila igre i podijele  uloge.
Uvijek kada se više aktera mora  udružiti na jednoj političkoj platformi prijeti opasnost od nepomirljivih stavova i kakofoničnog kukurikanja zbog kojega biračima ne ide  jasna poruka.
Ne može se utirati put prema izbornoj pobjedi samo na osnovu pogrešnih koraka HDZ-a, a još usput i  sam griješiti.
To da se i Kukuriku koalicija i  HDZ, koji još ne zna je li jači s  HSS-om ili bez njega, zaglušuju u  kukurikanju jednih protiv drugih, a i  unutar sebe, osjetili su neki od “odmetnika” pa žele širiti svoje neutralno, ili možda bezbojno, ni crveno,  ni plavo krilo – kao treću opciju.
Primjerice, nekadašnji SDP-ovci  Bandić i Jurčić smatraju se novi iako  su i oni zapravo već viđeni.
Predizborno prestrojavanje i  gužva u političkom dvorištu u  ozračju gospodarske krize i istraga  brojnih afera koje bi trebale Europu  uvjeriti u istinsku borbu protiv korupcije, na trenutke toliko izazivaju  ogorčenje birača da bi mogli glasati  tako da im nikome ne daju glasa.
Kukuriku koalicija koja je toliko  vapila da se kaže datum izbora, za  izbore, čini se, nije utvrdila pravila  ponašanja koja bi svakako isključivala mogućnost da se članovi te koalicije već sada napadaju. Ako se sada  ne mogu složiti kako bi u slozi vladali?
Vladajući HDZ u čuvanju datuma  izbora kalkulira što povoljniji trenutak, no s obzirom na to da je  najduže na vlasti, a već je dugo gospodarsko stanje loše, pod sve većim  je upitnikom krilatica “HDZ zna”.
Oni koji loše kukuriču i oni koji  dodatno zadužuju građane sve će  teže osvajati povjerenje birača koji se  osjećaju iznevjereni i opljačkani.