Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kazna maloljetničkog zatvora umanjena mu za šest mjeseci

12.05.2011. 22:00
Kazna maloljetničkog zatvora  umanjena mu za šest mjeseci


Mladić je u prosincu prošle godine na zadarskom Županijskom sudu zbog razbojstva na benzinskoj crpki bio osuđen na godinu i osam mjeseci, a Vrhovni mu je sud sada dosudio godinu i dva mjeseca maloljetničkog zatvora


Pravomoćnom  presudom Vrhovnog suda  RH, 20-godišnjem Luki Prpiću  iz Zadra zatvorska je kazna  umanjena za šest mjeseci maloljetničkog zatvora.
Mladić je, naime, sredinom  prosinca prošle godine na  Županijskom sudu u Zadru  proglašen krivim i osuđen na  godinu i osam mjeseci zbog  razbojstva na benzinskoj crpki,  koje je uz prijetnju nožem duljine preko 20 cm, počinio  početkom srpnja lani.
Sudskim je vijećem tada  predsjedao Boris Radman koji  je obrazloživši nepravomoćnu  presudu i visinu kazneno-pravne sankcije naglasio da je sud  nedvojbeno utvrdio da je Prpić  počinio kazneno djelo i to na  način kako mu je to optužnicom i stavljeno na teret.
– Tome u prilog govori i njegovo priznanje, ali i svjedok  koji je te večeri radio na crpki,  Darko Perica. Olakotna okolnost je činjenica da je odmah  nakon pljačke predao novac,  da je u trenutku počinjenja  kaznenog djela bio smanjeno  ubrojiv u znatnoj mjeri, što se  nalazio u ozbiljnim obiteljskim  problemima te je živio u nesređenim obiteljskim prilikama  zbog čega je i rastao po domovima. S obzirom da je u  pitanju mlađi punoljetnik u  njegovom je slučaju primijenjeno maloljetničko pravo.  Što se pak, tiče otegotnih okolnosti Sudsko je vijeće uzelo u  obzir činjenicu da je do sada  već osuđivan zbog asocijalnog  ponašanja zbog čega nije završio niti osnovnu školu – obrazložio je presudu zadarskog  suda Boris Radman.
Luka Prpić je tada na kraju  suđenja ponovio kako mu je  jako žao zbog svega te da mu  nije bio cilj novac jer je u to  vrijeme bio zaposlen.
– Žao mi je gospodina Perice  i moje obitelji. Jednostavno,  izabrao sam krivi način  rješavanja obiteljskih problema. Žao mi je i kajem se. Treba  mi stručna pomoć i još jedna  šansa – pokajao se mladić koji  je pravomoćnost svoje presude  dočekao iza rešetaka zadarskog Istražnog centra.
 Samo četiri mjeseca nakon  što je izašao iz maloljetničkog  zatvora gdje je proveo gotovo  tri godine, Prpić je počinio ovo  razbojstvo.