Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Djeca vidjela sve od alata do zanata

Autor: Velimir Brkić

12.05.2013. 22:00
Djeca vidjela sve od alata do zanata

Foto: Velimir BRKIĆ



Stoljetna tradicija učinila je od Benkovačkog sajma nezaobilazni gospodarski i turistički sadržaj grada koji svaki put iznova iznenađuje brojem posjetitelja. Tako je bilo i ovog puta. Bilo ih je, zasigurno, više od 10 tisuća.
Pazarska atmosfera
Svakog 10. u mjesecu u Benkovcu je seoska burza svega i svačega. Iz cijele Dalmacije i Like, s dalekog juga, sa sjevera Hrvatske i Slavonije, na svibanjski Benkovački sajam su stigle kolone poljoprivrednika, trgovaca, nakupaca, obrtnika i znatiželjnika u potrazi za željenom robom.
A osim političara u službi predizborne kampanje Benkovački sajam, zahvaljujući lijepom i sunčanom vremenu, bio je i pun djece i mladeži iz Biograda na Moru, Zadra, Polače, Sv. Filip i Jakova, Pakoštana, Vrane, Zemunika, Sukošana, Bibinja, Raštana, Škabrnje, Benkovca, Nadina, Posedarja…
Bili su i učenici od prvog do četvrtog razreda Područne škole Diklo predvođeni učiteljicama Snježanom Diklan, Natašom Petković i Suzanom Lončar, kako bi se konačno približili prirodi. Razgledali su sve od alata za obradu zemlje do odjeće i obuće, a posebno su ih oduševile domaće životinje.
– Ovo treba vidjeti, biti dio ove atmosfere koja je nešto više od Facebooka i Supernove, od provođenja slobodnog vremena u zatvorenim prostorima, istaknula je Anđela Pandžić iz Biograda.
Naime, ludilo “pazarske” atmosfere u kojoj vlada cjenkanje, kupovina bez računa i uvijanja u celofan, zahvati svakoga tko samo napravi đir izuzetno velikim, ograđenim prostorom sajma.
– Ako prodaja nije išla danas, ići će na nekom drugom mjestu sutra, ili možda ponovno u Benkovcu, sljedećeg 10. u mjesecu, rekao je prodavač stolarije iz Like koji je s društvom sjeo na “kilo, dvi janjetine s ražnja”, tradicionalnog običaja velike većine nazočnih na Benkovačkom sajmu.
Još malo pa nestalo
Benkovac je grad koji je u nevjerojatno kratkom vremenu, u posljednjih nekoliko godina, “zatvorio” priču o slici ruralnoga gradića u zadarskom zaleđu. Posebna je priča Benkovački sajam koji nije samo mjesto gdje se kupuje i prodaje, nego je privukao i razgledavače.
– Poznato je na daleko da se na Benkovačkom sajmu može pronaći širok asortiman proizvoda pa se tako i danas moglo pronaći doslovno sve – od igle do aviona, govori Šime Čačić, kovač iz Zagrada smještenog u “nakovnju” Nadina i Raštevića, benkovačkog multinacionalnog naselja uz prugu Zadar – Benkovac.
Dobro, u ponudi nije baš ovog puta bilo aviona, ali svega ostalog je bilo, raznih odjevnih predmeta, suvenira, antikviteta, poljoprivrednog alata i strojeva, stolarije, cripnja, peka, ljekovitih čajeva, raznoraznih domaćih životinja. Ipak sadnica sezonskog cvijeća bilo je najviše.
Neki su nam se trgovci potužili da mnogi samo razgledavaju i cjenkaju se sve dok “pametniji ne popusti” i spusti cijenu.
– Nema fiskalne kase, navalite, navalite narode! Jeftino dam samo da prodam, sve po 20 kuna, može i manje. Ljudi smo, dogovorit ćemo se. Još malo pa nestalo, odjekivalo je sajmom.