Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Lacić ne može natrag u Adriju

Autor: Suzana Bandić

12.05.2013. 22:00
Lacić ne može natrag u Adriju

Foto: Zvonko KUCELIN



Agonija 76 radnica Adrije s područja Knina i Benkovca, koje unatoč obvezi po ugovoru o zakupu, novi poslodavci nisu primili natrag na posao, a niti im dali plaće ili otkaze, nastavlja se.
Iako je direktor Adrije Zadar 1 Gaženička cesta d.o.o. Jadranko Lisica u srijedu sindikalnim povjerenicima dao riječ kako će ispoštovati odluku suda, vezano uz zahtjeve svih radnica, a prije svega njih 76 koje već osam mjeseci nisu dobile plaću, ispostavilo se kako nijedan zadarski sud u petak nije odlučivao o tom problemu. Riješen je, naime, tek zahtjev za izdavanjem ovršnog rješenja i to negativno za vlasnika Adrije d.d. Miodraga Lacića.
Još jedan poraz bivšeg vlasnika Adrije
– Zahtjev za izdavanjem ovršnog rješenja odbijen je jer je isti prije donošenja odluke povučen, pa sud nema valjanu ispravu za njegovo donošenje – kratko nam je prokomentirala Katarina Zdunić, viša sudska savjetnica i glasnogovornica Općinskog suda u Zadru, odluku sudskog savjetnika Denisa Klarendića kojom je odbio zahtjev Lacićeva odvjetnika Branimira Zorice temeljen na ovršnom rješenju u čijem je potpisu stajala javna bilježnica Alkica Kolega Zubčić. Ona je, naime, na Lacićev zahtjev, a temeljem točke u ugovoru koji su potpisali Lacić, Lisica i Neven Badurina, a Kolega Zubčić ovjerila, donijela ovršno rješenje. To rješenje predano je Ovršnom odjelu Općinskog suda na odlučivanje, a ishod kojeg je trebao biti nalog Lisici i Badurini da se isele iz Adrije i predaju je prijašnjem vlasniku Miodragu Laciću. No javna se bilježnica naglo predomislila te je svega dan nakon donošenja rješenja isto rješenje sama i ukinula. To je, tvrdi Lacićev odvjetnik Milan Petričić, svojevrsni presedan ujedno najavljujući podizanje kaznenih prijava. Koga će njima obuhvatiti znat će se za koji dan.
Ovaj tjedan stići će i pisani otpravak presude, donesene nedavno na Trgovačkom sudu u Zadru, kojom je odbijen Lacićev zahtjev za raskidom ugovora o zakupu s Lisicom i Badurinom, a kojim rješenjem je ujedno i utvrđeno da su radnice, njih 76, s područja Knina i Benkovca, zaposlenice Adrije Zadar 1 jednako kao i sve ostale koje su nakon sklapanja ugovora o zakupu nastavile raditi u toj riboprerađivačkoj tvrtci. No ni to rješenje radnicama gotovo da ništa ne znači. One svoje plaće ni nakon zaprimanja pisane presude neće dobiti, a ni nakon što policija i državno odvjetništvo odrade svoj dio posla pa čak i ako, kako se opravdano očekuje, podnesu i kaznene prijave protiv onih koji su ih doveli u nezavidnu situaciju. O njihovim plaćama i vraćanju na radna mjesta, naprasno im oduzeta, može odlučiti samo Općinski sud u Zadru temeljem tužbe radnika da ih se vrati na posao i da im se isplate neisplaćene plaće.
Četiri institucije bave se Adriom, a rješenja nema
Drugim riječima, 76 radnica dio su jedne tužne hrvatske priče i zatočenice pravnih procedura u kojim jedna institucija utvrđuje čiji su zaposlenici, druga odlučuje o kaznenoj odgovornosti osoba koje su im dužne osigurati posao i plaće, a treća o isplati tih plaća i njihovim pravima. U tu priču, za koju se zaista može reći kako bi bila komična da nije tragična, involvirana je i četvrta institucija – Državni inspektorat. I oni se, naime, bave svim spomenutim pitanjima, a sindikalni povjerenici PPDIV-a jučer su im uputili i požurnicu. Sindikalci od inspektorata traže da žurno odluče u povodu podnesene žalbe na nalaz inspekcijskog nadzora iz Splita od prije mjesec dana. Traže, također i daljnje provođenje nadzora te sankcioniranje odgovornih za do sada utvrđene nepravilnosti poslodavaca koji nisu radnicama omogućili rad, nisu im isplatili plaće, nisu im izdali obračune dugovanja, a niti s njima raskinuli radni odnos kako bi mogle ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje ili tražiti drugi posao.
 


Lacićeva Adria vjerovnicima duguje 40 milijuna kuna
Krajem prošlog mjeseca u Regionalnom centru FINA-e u Zagrebu održano je ročište nagodbenog vijeća vezano uz predstečajnu nagodbu nad Adriom d.d. u vlasništvu Miodraga Lacića, gdje su vjerovnici iznijeli svoja potraživanja. Vijeće je zaprimilo potraživanja razložnih vjerovnika u iznosu od 40-ak milijuna kuna, od kojih gotovo 70% otpada na Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i na Grad Zadar. Nagodbeno je vijeće za potraživanja u visini od 2,9 milijuna kuna tražbina utvrdilo da su neosnovana te ih je osporilo, dok je iznos od 40 milijuna i 163 tisuće odobren. Ročište je odgođeno kako bi Lacić sačinio novi plan financijskog rekonstruiranja temeljen na utvrđenim tražbinama vjerovnika. Ukoliko se Lacić, međutim, ne uspije vratiti u tvrtku te raskinuti ugovor o zakupu s Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom, Adriji d.d. slijedi stečaj.
 Zanimljivo je spomenuti i kako je odvjetnik Davor Galetović u prosincu prošle godine osnovao tvrtku Adria Zadar d.o.o. u Zagrebu. Tvrtku je potom prebacio na Trgovački sud u Zadru te prijavio na adresi Gaženičke 32, gdje su do sada već registrirane Lacićeva Adria te ona u vlasništvu Lisice i Badurine. Oni, pak, svojoj uz Adrija Zadar 1 u naziv dodaju Gaženička cesta te ulaze u Upravu Galetovićeve Adrije. S kojim ciljem trojac to sve radi pokazat će se uskoro.


Pod pritiskom Poštanske banke
Vlasnik Adrije d.d. Miodrag Lacić tražio je raskid ugovora o zakupu tvrtke na sudu navodeći da se zakupoprimci ne pridržavaju ugovorom dogovorenih odredbi; da mu ne plaćaju najam, da nisu preuzeli potraživanja banaka niti obveze prema svim radnicama kako su to sve potpisali. No do sada i na Trgovačkom sudu i Općinskom sudu donesena su rješenja koja njemu ne idu u prilog. Zbog toga on nije ni u mogućnosti izbaciti zakupoprimce iz tvrtke.
– Što reći?! Žalosno je da vam netko uđe u kuću, nanosi štetu, ne plaća najam i da ga vi ne možete izbaciti vani, niti bilo što učiniti. Uz sve to, ispada da im sud to odobrava – kratko je situaciju u riboprerađivačkoj tvrtci opisao Lacić. On je, međutim, dvojac Lisica – Badurina pustio u tvrtku sklopivši s njima ugovor o jednogodišnjem zakupu, jer se našao u bezizlaznoj financijskoj situaciji i pod pritiskom, kako je sam rekao, Poštanske banke.
Sindikat traži intervenciju ministra Mrsića
Predsjednik sindikata PPDIV-a Šimo Orešković zatražio je hitan sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava radi rješavanja problema radnica zadarske Adrije. Od ministra Miranda Mrsića traži intervenciju za što hitnije rješavanje u Hrvatskoj nezabilježenog slučaja da 75 radnica ne samo što ne prima plaću već osam mjeseci nego nema nikakav dokument o svom statusu, a tvrtka radi. Sindikat je uputio i požurnicu Državnom inspektoratu za postupanje sukladno nalazima inspekcije, kao i provođenje daljnjeg inspekcijskog nadzora i sankcijskih mjera.