Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vatrogasci premijeru pokazali što znaju (FOTOGALERIJA)

Autor: Siniša Klarica

12.05.2013. 22:00
Vatrogasci premijeru pokazali što znaju (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



Jučer ujutro u 10.50 sati došlo je do požara na otvorenom prostoru u Zračnoj luci Zemunik. Dojava od strane djelatnika Zračne luke Zadar dolazi u Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Zadar koji odmah upućuje vatrogasne snage. Županijski vatrogasni zapovjednik odlazi na požarište i utvrđuje da se radi o požaru većih razmjera te traži angažiranje većeg broja zemaljskih i zračnih snaga što uključuje dva Air Tractora i jedan helikopter za desantiranje vatrogasaca.
Snage na priobalju
Tako je otprilike glasio uvodni dio jučerašnje Pokazne vatrogasne vježbe »Ljeto 2013.« koja je održana na civilnoj pisti Zračne luke Zadar. Riječ je o vježbi koja se nekoliko godina za redom održava uoči 15. svibnja i službenog početka protupožarne sezone. Vježbi je nazočio premijer Zoran Milanović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te izaslanika predsjednika RH Zlatka Gareljića. Hrvatski premijer tako je na licu mjesta mogao provjeriti koordinaciju vatrogasnih snaga od lokalnih do državnih, kao dio priprema za ljetnu požarnu sezonu. Posebni ciljevi ove vježbe bili su združeno djelovanje vatrogasnih operativnih snaga u uvjetima događaja koji zahtjeva intervenciju snaga zaštite i spašavanja, te zapovijedanje vatrogasnim snagama na terenu.
Nakon završene vježbe nazočnima se obratio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić. Perinić je naglasio kako tijekom ljeta požari otvorenog prostora najviše prijete priobalnom dijelu RH, iako je zadnjih godinu i kontinentalni dio Hrvatske sve više pogođen tom opasnošću. Perinić se prisjetio lanjske protupožarne sezone, kad unatoč smanjenju financijskih sredstava operativna sposobnost svih angažiranih snaga na priobalju nije niti u jednom pogledu dovedena u pitanje.
– Ove će sezone, radi pomoći domicilnim vatrogasnim postrojbama – JVP-ima i DVD-ovima na području priobalnih županija, koje imaju oko 6.700 domicilnih vatrogasaca, biti dodatno angažirano 1.100 sezonskih vatrogasaca, 86 dislociranih vatrogasaca s 26 vozila iz kontinentalnih županija te 226 pripadnika Namjenski organiziranih snaga OSRH, rekao je između ostalog Jadran Perinić dodajući da uz zemaljske snage, za sezonu je, kao i do sada predviđeno djelovanje šest protupožarnih zrakoplova Canadair CL – 415, pet protupožarnih izviđačko – navalnih zrakoplova Air – tractor, dva helikoptera Mil za gašenje, prijevoz gasitelja i desantiranje.
Sigurnosna diplomacija kao brend?
Nakon vježbe, obilaska tehničkog zbora i smotre sudionika Ljeta 2013. premijer je Milanović rekao kako će se u sklopu rješavanja loših navika rješiti i pitanje potplaćenosti hrvatskih vatrogasaca. I njima je, ako i nedavno hrvatskim učiteljima, premijer obećao da će im se prvim izlaskom iz krize povećati plaće. To premijer smatra jednim od prioriteta. Sigurnosna diplomacija koju provode hrvatski profesionalni vatrogasci, kazao je hrvatski premijer, je ono što se može prodavati i izvan granica Hrvatske.
Vježbom je zapovijedao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a zapovjedništvo su činili: Tomislav Vuko – DUZS, Željko Šoša – vatrogasni zapovjednik Zadarske županije, Boris Jović – JVP Zadar,  Mladen Milin – JVP Zadar Mladen Barišić – DUZS Petar Kovačić – DUZS Tome Mrkić – JVP Zadar Atilio Vukoša – JVP Zadar Dalibor Barešić – JVP Biograd. U vježbi su sudjelovali još pripadnici DVD-a Sv. Filipa i Jakova te Sukošana.
Scenarij Ljeta 2013.
U daljnjem tijeku vježbe, a nakon što je dobio dodatne informacije ŽVZ proglašava intervenciju III. stupnja županijske razine, odnosno da se radi o prostoru koji je u blizini minski sumnjivog prostora, požaru koji može ugroziti obližnja naselja, a kao posljedica moguće je i zatvaranje Zračne luke Zadar. U sektore 1, 2 i 3 upućuju se prve snage. Zbog nepristupačnog terena u sektor 4 će se desantirati pripadnici Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi (DVIP), a djelovanje u sektoru 5, koji je na sjeveroistočnoj strani požarišta, prepušta se gašenju zračnim snagama. ŽVZ traži potom da se dovede pričuva za potrebe brzog djelovanja. Ocijenivši situaciju na terenu formirao je zapovjedništvo požarišta i postavio ga na lokaciju starog tornja. Desant pripadnika DVIP-a obavljen je helikopterom Hrvatske vojske na sjevernoj strani požarišta udaljeno cca 100 m od linije požara upotrebom debelog užeta, a oprema je spuštena pomoću LPG dizalice. Helikopter je potom išao donijeti prenosivi spremnik za vodu »krušku«. Situacija je ocijenjena jako ozbiljnom (požar se širi i prijeti da će zahvatiti gospodarske objekte i naselja), pa ŽVZ traži da se angažiraju još dva Canadaira, dodatne državne snage i da na teren dođe Glavni vatrogasni zapovjednik (GVZ). Uključivanjem Canadaira u gašenje požara situacija na požarištu se postepeno poboljšava, ali još uvijek požar nije pod nadzorom. Pošto je helikopterom izvršio obilazak požarišta GVZ je proglasio intervenciju V. stupnja, dao je zapovijed da se angažiraju sva tri DVIP-a u punom sastavu, zatražio je pomoć od Šibensko-kninske županije, zatražio da se podigne šatorsko naselje za ugroženo stanovništvo te je od Zadarske županije zatražio aktiviranje Stožera zaštite i spašavanja. U popodnevnim satima došlo je do pojačanog okretanja vjetra prema sjeveru, te grupa desantiranih vatrogasaca traži pomoć, budući da su ostali u vatrenom okruženju. U operaciji spašavanja pripadnici DVIP-a su se uz pomoć helikoptera spustili na lokaciju, pripremili grupu za transport i izvukli je sustavom »grozda«. U popodnevnim satima zemaljske i zračne vatrogasne snage uspjele su požarište staviti pod kontrolu, a pripadnici kopnene vojske preuzeli su čuvanje požarišta.
Ukida se operativni centar u Divuljama
Po informacijama koje smo mogli čuti na vježbi, Oružane snage RH od ove sezone ukidaju operativni centar namjenski organiziranih snaga u Divuljama. Od sada će vojni dio protupožarne koordinacije izravno voditi Operativni centar Glavnog stožera OSRH. U Divuljama će samo ostati nacionalni centar za borbu protiv požara, a samo jedan zrakoplovni časnik će sudjelovati u njegovom radu i to kao savjetnik za uporabu zrakoplovstva. Kako nam je objašnjeno, novom organizacijom OSRH, operativni centar želi izravno raspolagati sa svojim resursima, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim misijama, do uporabe kanadera. U vojsci su mišljenja da će to povećati učinkovitost i ekonomičnost protupožarne zaštite, a 90% te komponente OSRH nalazi se u 93. zračnoj bazi u Zemuniku.