Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Andreja Baraba preuzima državni Sektor za otoke

12.05.2016. 22:00
Andreja Baraba preuzima državni Sektor za otoke


Dosadašnja pročelnica u Gradu Zadru već gotovo dva mjeseca s ministrom Tomislavom Tolušićem “pregovara” preuzimanje sektora čijim radom većina otočana nije bila zadovoljna
Dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za otoke i zaštitu  okoliša Grada Zadra prof. Andreja Baraba, od 16. svibnja bit će načelnica  Sektora za otoke u Upravi za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog  razvoja i Europskih fondova.
Vijest o odlasku još jednog zadarskog kadra u središte državne uprave  potvrdila je osobno prof. Baraba, koja već gotovo dva mjeseca s ministrom Tomislavom Tolušićem “pregovara” preuzimanje sektora čijim radom većina otočana nije bila zadovoljna.
– Dolazim s terena, iz otočnog sektora Grada Zadra koji sam vodila pune dvije godine, i zato sam itekako svjesna svih problema. Neće biti ni lako ni jednostavno jer na otocima je situacija katastrofalna! Počevši  od  demografije, prometne izoliranosti, nedovoljne i neadekvatne zdravstvene skrbi… Ja sam operativac, a ministar je tražio upravo takvu osobu i  uistinu nam je stalo do toga da se neke stvari pomaknu i riješe, prokomentirala je za Zadarski list odlazak u Zagreb prof. Baraba, koja je i živjela i radila na otoku te iz prve ruke, tvrdi, zna s kakvim se sve preprekama boduli susreću u svakodnevnom životu.
Jedna od prvih stvari s kojom se namjerava uhvatiti u koštac kako bi se  ubrzalo rješavanje nagomilanih problema jest uspostavljanje horizontalne komunikacije između Sektora za otoke,  ministarstava, raznih  državnih tijela i agencija, ponajprije Državnog ureda za upravljanje  državnom imovinom (DUUDI), i otočnih jedinica lokalne samouprave.
– Mislim da je nužno osnivanje međuresorne radne skupine koja će se  baviti koordiniranjem i rješavanjem prioriteta poput vode ili sređivanjem zemljišnih knjiga ili pokrivanjem svih otoka Internetom. Svaki je  otok priča za sebe, svaki ima različite potrebe  i svakome se treba pristupiti drukčije, zato je važna komunikacija između Sektora za otoke i  otočana, a zalagat ću se za to i da se vrati prije nekoliko godina ukinuta  Uprava za otoke. S Ministarstvom pomorstva prometa i infrastrukture  nastavit ću već započete razgovore o boljoj prometnoj povezanosti, tu je  i problem indeksacije koja mnoge otoke koči u apliciranju projekata za  fondove Europske unije. Posvetit ću se i izradi novog Zakona o otocima  jer postojećim već desetak godina nitko nije zadovoljan, a istodobno se  nije ništa učinilo da se pokrene izrada novoga, nabraja nova načelnica  Sektora za otoke i podsjeća kako nas na sve to obvezuje i “Rezolucija o  otocima” koju je 4. veljače izglasao Europski parlament i proslijedio je  Europskoj komisiji i svim državama članicama.