Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako uz rast u turizmu sačuvati more i obalu

12.05.2016. 22:00
Kako uz rast u  turizmu  sačuvati more  i obalu


– Bluewin projekt okupio nas je oko iste ideje, ideje da zaštitimo naše najvrjednije resurse, vode i mora, te da u tome budemo bolji, pojasnio je pročelnik u Gradu Zadru Šime Erlić
Svijest i znanje o očuvanju mora, upravljanje vodenim eko- sistemima i pravilno korištenje vodnih bogatstava, teme su koje sve više  pozivaju na aktivizam i na našim prostorima. Povećanjem turističkog  prometa i Zadarska županija suočava se sa izazovima koji s time dolaze,  pa je tako “Bluewin – The European Blue Sentinels Twinning Project”,  koji se od jučer održava u Zadru, došao u pravo vrijeme.
Projekt se temelji na zajedničkoj potrebi svih sudionika za podizanjem  svijesti i znanja o očuvanju mora i vodenih bogatstava i njihovom pravilnom korištenju te upravljanju vodenim eko-sistemima, uključivanjem  civilnog sektora i volontera u ekološke akcije kojima se sprječavaju daljnja onečišćenja plaža i mora i drugo, a sve u skladu s politikama tzv.  plavog rasta.
Jučer je u prostorijama Muzeja antičkog stakla održana javna konferencija u povodu početka provedbe aktivnosti projekta “Bluewin –  The  European Blue Sentinels Twinning Project” na kojoj su se, osim grada  Zadra, predstavili i drugi partneri projekta, gradovi Dubrovnik, Gorizia  (Italija), Nova Gorica (Slovenija), Kotor (Crna Gora) te Inverness (Škotska), a čiji dolazak predstavnika je najavljen za danas.
‘Plavi rast’
Okupljene je pozdravio pročelnik Odjela za EU fondove u Gradu Zadru  Šime Erlić.
– Bluewin projekt okupio nas je oko iste ideje, ideje da zaštitimo naše  najvrjednije resurse, vode i mora, te da u tome budemo bolji. U našem  slučaju u Zadru, naša pomorska obala je naš najvrjedniji resurs, od ekonomskog, turističkog pa do društvenog aspekta rasta, koji volimo zvati  ‘plavi rast’. Primjerice, u Zadru nije jednostavno održati jaki rast u turizmu i istodobno sačuvati naše more i obalu. Zato, nam je sve ovo jako  važno, poručio je Erlić.
Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, kazala je pak sudionicima nešto više o začecima projekta, koji je krenuo zahvaljujući prijateljskoj suradnji gradova Zadar i Dundee.
– Prije programa Europa za građane radili smo projekt ‘Od grada do  grada – diplomacija’ i u to vrijeme postojao je dogovor prijateljstva između gradova Dundee (Škotska) i Zadar (Hrvatska). Međutim, sve to bilo je samo ‘na papiru’, bez puno inicijativa i programa. Dobili smo tada  iz Centra znanja Vijeća Europe ponudu za osmišljavanje metodologije i  alata u smjeru poboljšanja međunarodne suradnje između tih dvaju gradova. Pojasnili smo im kako znamo kako se radi suradnja, jer pokušali  smo puno stvari da bismo ju ostvarili, no bez novca nismo mogli imati  puno međunarodnih razmjena. Dobili smo pomoć i u tom području i  suradnja je mogla početi, pojasnila je Gržan-Martinović.
Zaštita mora i morskih resursa
Projekt “Bluewin” provodi se od siječnja do listopada 2016., a glavna  aktivnost odvija se u Zadru od 12. do 17. svibnja 2016. godine. Uz stručna  predavanja, radionice, razne ekološke akcije, u nedjelju će se održati  “Plavi sajam” kojim se promovira zaštita mora i pravilna valorizacija  morskih resursa. Uz suradnju Sveučilišta u Zadru, Pomorske škole,  Udruge Eko-Zadar bit će organizirane raznovrsne popratne akcije, poput  čišćenja plaže, demonstracije čišćenja podmorja te kreativne radionice  od prikupljenog recikliranog materijala, kao i niz predavanja profesora i  predstavnika udruga koje se bave ekologijom i zaštitom mora i priobalja.
U projektu će, uz domaće sudionike, aktivno sudjelovati oko 200 srednjoškolaca i studenata iz inozemstva koji će, osim na predavanjima, radionicama i u brojnim ekološkim akcijama, planiranim za ponedjeljak,  sudjelovati i u izradi dokumenta o prijateljstvu partnerskih gradova i  provođenju ekoloških aktivnosti koje se nastavljaju i u 2017. godini pod  nazivom “BlueVDay 2017”.
Informacije o provedbi projektnih aktivnosti u narednim danima bit  će dostupne na web stranicama Grada Zadra.