Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kerum “prepisao” zadarski projekt tunelskog mosta

12.05.2017. 22:00
Kerum “prepisao” zadarski projekt tunelskog mosta


Kandidat Hrvatske građanske stranke (HGS) za splitskoga gradonačelnika Željko Kerum u petak je službeno predstavio izborni program kojim se zauzima za izgradnju podmorskog tunela dugog oko 600 metara koji bi spajao zapadnu i istočnu obalu Rive. Kako je rekao Kerum, izgradnja tog tunela je njegova ideja i stajala bi oko sedam milijuna eura, a radovi na 600 metara dužine trajali bi dvije godine.
Na predstavljanju Kerumova izbornog programa prikazan je i videouradak koji predočava tehničku izvedbu izgradnje zamišljenoga podmorskog tunela i postavljanje tunelske cijevi ispod morske površine na nosače koji bi bili ugrađeni u morsko dno. Ono što je nama “upalo u oko” je činjenica da se zapravo radi o videouratku nastalom za zadarski projekt gradnje podmorskog tunelskog mosta od Zadra do otoka Ugljana, kojeg je Zadarska županija još 2012. godine osmislila u suradnji s tvrtkom “Jelić – Inženjering”. Videoprezentacija nosi naslov “Jadranski podmorski tunelski mostovi”, a osim natuknice “Podmorski tunel istočna – zapadna obala” i prikaza lokacije, sve drugo je identično u oba videa. Tako se redaju potpuno isti prizori gradnje konstrukcije i montaže na moru, na puno širem prostoru koji prikazuje zadarski kanal, a ne splitski zaljev. Čak i automobili koji voze tunelom imaju zadarske registracije!
Što se tiče splitske prezentacije, Kerum je rekao kako bi gradnja tog tunela bila jednostavna i nije skupa, te je kao mogućeg izvođača radova spomenuo splitsko Brodogradilište (u Zadru Nauta Lamjana, pr. a.), koje ima iskustva na takvim poslovima, jer gradi valobrane za zaštitu Venecije. Dodao je kako se sedam milijuna eura za izgradnju podmorskog tunela u Splitu može namaknuti od ubiranja rente od brodova koji će pristajati uz zapadnu obalu.