Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Matulići dobili Superior Taste Award za ljuti umak Pašmanero

12.05.2017. 22:00
Matulići dobili Superior Taste Award za ljuti umak Pašmanero


OPG Matulić iz Pašmana, vlasnika Ane i Krste Matulića, osvojila je prestižnu nagradu Superior Taste Award za ljuti umak Pašmanero.
Vijest je iz središnjice Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu (International Taste & Quality Institute) na Pašman stigla jučer i potpuno zatekla Anu i Krstu jer, kako kažu, nisu vjerovali da će njihov ljuti umak zadovoljiti sve parametre i visoke kriterije, po kojima se svake godine ocjenjuje gotovo 2000 prehrambenih proizvoda iz cijeloga svijeta.
– Dugo smo razmišljali o prijavi jer je to uistinu prestižna nagrada, poznata u cijelom svijetu, i kotizacija je poprilično visoka. Ali, sigurni u kvalitetu našeg Pašmanera, ipak smo odlučili i u ožujku poslali prijavu. I od tada čekamo rezultate. Svaki dan! , kažu nasmiješeni Ana i Krsto, kojima je ovo dosad najveće priznanje za kvalitetu prehrambenih proizvoda.
OPG Matulić u posljednjih je nekoliko godina stekao zavidan status među malim proizvođačima s otoka, osvojili su više od dvadeset oznaka za kvalitetu Hrvatski otočni proizvod i za kozmetiku i za prehrambene proizvode. Nagrađivani su i na Noćnjaku, dvaput su dobili priznanje Suncokret ruralnog turizma, njihovi proizvodi postali su zaštitni znak i otoka Pašmana i Zadarske županije. Prisutni su na sajmovima otočnih proizvoda, predstavljali su svoj otok u Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, a prošle zime paletu njihovih proizvoda, za poklone stranim delegacijama, naručio je i Ured predsjednice RH.
– Ovo je najveće priznanje za naš rad i trud, a Pašman su, eto, sada prepoznali i najveći svjetski chefovi. Nema riječi kojima bismo opisali koliko nam to znači. U svim segmentima dobili smo više od 70 posto pozitivnih ocjena, a za vizualni identitet, odnosno, pakiranje čak 84,2 posto. Ukupni zbroj je 78,8 posto i time smo zaslužili jednu zlatnu zvjezdicu. Vizualni identitet možemo zahvaliti Hand Dizajn Studiju koji osmišljava dizajn svih naših proizvoda, a za Pašmanero su zaslužni osobno Vinko Pašalić i Mirna Saletović, ističe Ana te napominje da je za Pašmanero od ideje do završne izvedbe „kriv” njezin suprug Krsto.
Ljuti umak Pašmanero, koji se našao pred strogim međunarodnim žirijem, spravljen je od 28 vrsta čilija uzgojenih na zemlji obitelji Matulić.
– Ove godine najviše smo sjemena dobili od prijatelja, oko 30 vrsta, a 28 ih je uspjelo. Godinu prije imali smo 11 vrsta, a za sljedeću sezonu planiramo napraviti još jednu, novu vrstu Pašmanera, koji je 100 posto prirodan umak, u čijoj pripravi koristimo i naš domaći vinski ocat, pojašnjava Krsto, i prisjeća se kako mu je ideja o domaćem ljutom umaku pala na pamet, dok su on i Ana bili na Sri Lanki i svakodnevno isprobavali jako začinjenu hranu. Inače, u njihovoj kućnoj manufakturi Ana je zadužena za kozmetiku, a Krsto za prehrambene proizvode.
Dodjela nagrade bit će 14. lipnja u Bruxellesu, a uz Krstu, na pozornicu će se popeti i Vinko Pašalić, autor vizualnog identiteta Pašmanera.