Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Stazi glagoljaša osnovci iz osam zadarskih škola (FOTOGALERIJA)

12.05.2017. 22:00
Na Stazi glagoljaša osnovci iz osam zadarskih škola (FOTOGALERIJA)


“Šušuru” kao usred ljeta, doprinijeli su tijekom jučerašnjeg prijepodneva na ulicama Poluotoka – od Foruma i Arheološkog muzeja, pa Kalelargom sve do Narodnog trga – osnovci nekoliko zadarskih osnovnih škola sa svojim učiteljicama sudjelujući u još jednoj manifestaciji pod nazivom – Staza glagoljaša.
Mnogi su zastajkivali i pri tom se dobro zabvaljali gledajući kako mališani s lakoćom ispisuju riječi na glagoljici.
– U našoj školi imamo nekoliko grupa djece koja uče glagoljicu. Počeli smo prošle godine, a glagoljicu učimo u sklopu slobodnih aktivnosti i uključeni su svi učenici od prvog do četvrtog razreda. Mi smo mala škola, pa imamo devetero učenika u prvom, deset u drugom, a nastavu zajedno slušaju trećaši i četvrtaši jer ih je ukupno devetero – rekla je učiteljica razredne nastave diklanjske područne škole Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Nataša Petković dodajući, kako su se učlanili i u Udrugu glagoljaša.
Prvašica Lana je tako rekla kako je njoj “glagoljica baš super” i da jako voli pisati slova na glagoljici, a blizanci Andrea – kako je napomenula, “bez J” i njezin brat Ante, priznali su kako je glagoljica teža nego latinica, ali zabavna.
– Djeca to jako vole, cijelu godinu rade i likovne radove poput ispisivanja slova na prethodno osušenom i obojanom glinamolu, a na glagoljici na posebnim plakatima pišu o spomeničkoj i kulturnoj baštini Zadra. Uz sliku spomenika ili nekog važnog datuma, uz opis na hrvatskom jeziku, oni tekst naprave i na glagoljici. Djeci je to radost i zabava, a nama je važno da im prenesemo znanje o našoj baštini, kulturnom nasljeđu, gradu i njegovoj bogatoj povijesti – dodala je druga učiteljica.
Staza glagoljaša bila je zanimljiva i turistima, pa su i mnogi od njih znatiželjno gledali što to djeca rade i pišu i raspitivali se kakvo je to pismo.
I na kraju se zbrojilo kako je ove godine u manifestaciji Staza glagoljaša – sudjelovalo ukupno osam osnovnih škola, a organizatorica , zadarska Udruga glagoljaša uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije.