Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Načelnik Ražanca bez i jedne žene na listi!

12.05.2017. 22:00
Načelnik Ražanca bez i jedne žene na listi!


Od 147 predanih kandidacijskih lista za županijsku skupštinu, gradska i općinska vijeća za lokalne izbore, na njih čak 34 (23,1%) ne poštuje se minimalna rodna zastupljenost od 40 posto oba spola, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova. Poštivanje načela ravnopravnosti te uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica ne utječe na pravovaljanost lista, međutim propisane su novčane kazne za političke stranke i birače, i to u iznosu od 40.000 kuna za predlagatelje na izborima za gradska vijeća i županijske skupštine, te 20.000 kuna za općinska vijeća.
Najbolje liste za skupštinu
– Ako utvrde da pojedini predlagatelji kandidacijskih lista nisu poštovali načelo ravnopravnosti spolova, o tome će općinska i gradska vijeća obavijestiti nas, nakon čega ćemo mi te podatke proslijediti Državnom izbornom povjerenstvu. Oni će dalje o istome obavijestiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, a Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dalje pokreće prekršajne postupke, pojasnio je proceduru sudac Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog izbornog povjerenstva.
Na kandidacijskim listama u Zadarskoj županiji načelo rodne ravnopravnosti ne poštuje se na 34 predane liste. Najpažljivije su se slova zakona držali političari na listama za Županijsku skupštinu. Od šest lista baš sve poštuju rodnu ravnopravnost, dok su dosljedni zakonu više-manje bili i na listama za Gradsko vijeće grada Zadra, pa je tako devet od deset opcija poštovalo rodnu zastupljenost, a žensku kvotu nije ispunila jedino kandidacijska lista grupe birača nositelja Enija Meštrovića. Iako bi trebali imati minimalno 13 žena na listi, imaju ih svega osam.
O kaznama nakon izbora
Od ostalih gradova ženska kvota nije ispoštovana na dijelu lista u Obrovcu, Benkovcu, Ninu, Pagu, dok je svijetli primjer Biograd, u kojem je rodna ravnopravnost postignuta na svih pet predanih lista. Što se tiče općina, rodna kvota nije poštovana na 28 lista u 16 općina, a najekstremniji primjeri su Ražanac, u kojem na listi Hrvatske stranke prave Ante Starčevića koju predvodi aktualni načelnik Nikola Miletić nema baš nijedne žene. Samo jednu ženu na listi imaju i koalicija HDZ-MODES-HSP AS u Polači, koalicija HDZ-Reformisti u Poličniku, kandidacijska lista grupe birača u Povljani, koalicija HDZ-HSU u Salima, HSS u Kolanu, dok po jednu ženu na listi u Škabrnji imaju i svaka od tri kandidirane opcije – koalicija HDZ-HSP AS i dvije kandidacijske liste grupe birača. Uz Škabrnju, ženska kvota ni na jednoj predanoj listi nije ispunjena u Polači i Ražancu.
Najmanje su na rodnu kvotu kod predaje lista pazile grupe birača (11), a slijedi HDZ koji kvotu nije poštovao u devet slučajeva.
Što se tiče kazni, o tome će se odlučivati nakon pokretanja prekršajnih postupaka i utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka i grupa birača, međutim, sve to najvjerojatnije će sačekati da prođu lokalni izbori.
– Nismo vezani rokovima, a treba napomenuti kako kandidacijske liste još nisu ni konačne te se dalje može postupati tek kada one budu konačne, zaključio je sudac Visković.