Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nedostaje medicinskih sestara, a nema ih ni na Zavodu

12.05.2017. 22:00
Nedostaje medicinskih sestara, a nema ih ni na Zavodu


Pomanjkanje profesionalnog kadra jedno je od gorućih pitanja o kojima se jučer raspravljalo na 10. po redu simpoziju medicinskih sestara zdravstvene njege u kući u hotelu Donat na Boriku. Pod punim nazivom “Identitet medicinske sestre/tehničara u kontekstu njihove profesionalnosti i okolnosti u kojima se provodi zdravstvena njega u kući” simpozij je održan pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva zdravstva i Zadarske županije.
Kroz navedenu temu ovogodišnjeg simpozija, organizator, Udruga medicinskih sestara zdravstvene njege, željela je prikazati sinergiju medicinske sestre i fizioterapeuta u svakodnevnom radu kroz djelatnost zdravstvene njege u kući bolesnika i fizikalne terapije u kući, ali i stavove zdravstvenih djelatnika u odnosu na rad u zdravstvenoj njezi u kući, te profesionalnu odgovornost i osobno zadovoljstvo medicinskih sestara/tehničara radom u navedenoj djelatnosti.
Medicinskih sestara nema dovoljno, kako na radnim mjestima, tako i na Zavodu za zapošljavanje, istaknula je predsjednica udruge Barica Hržak.
– Svake godine diljem Hrvatske iz medicinskih škola izlaze sestre. Mnoge nastave školovanje i vrlo malo ih odmah krene u traženje posla. Možda nam sad u lipnju bude lakše pa one koje ne prođu na prijemnim ispitima krenu tražiti posao. No, činjenica je da neke ustanove za zdravstvenu njegu imaju trajno otvorene natječaje jer je velika potreba za ovom profesijom, istaknula je Hržak.
Pavo Ćorluka, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi istaknuo je, pak, samu važnost ove profesije, a koja je najjeftiniji oblik zbrinjavanja korisnika starije životne dobi.
– Kada znate da starimo kao nacija lako ćete uvidjeti da ćemo za desetak godina imati velikih problema zbog nedostatka medicinskih sestara, istaknuo je, predloživši pritom otvaranje mogućnosti preko koje bi medicinske sestre u mirovini imale pravo ponovnog ulaska u sustav rada.
– I to je jedan on načina da zatvorimo liste čekanja u sustavu medicinske njege u kući, pojasnio je.
Na simpoziju se jučer prigodno obilježio i Međunarodni dan sestrinstva koji se u cijelom svijetu slavi 12. svibnja, a pritom je i istaknuta sama važnost jačanja ove profesije u vidu njezinog prepoznavanja kod poslodavaca, kroz zaštitu putem strukovnih udruženja.
– Samo jedinstvenim djelovanjem možete postići status koji zaslužujete. Ima vas 39 tisuća, možete gotovo sve, poručila je Ljiljana Vujanac, predstavnica Hrvatske komore medicinskih sestara.