Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Niču gredice cvjetnica, uređuju se parkovi i drvoredi

12.05.2017. 22:00
Niču gredice cvjetnica, uređuju se parkovi i drvoredi


Djelatnici tvrtke Nasadi užurbano pripremaju i ukrašavaju cvjetne gredice, parkove i perivoje u cijelom Zadru.
Do 12. svibnja u Ulici Stjepana Radića, od križanja s Ulicom Josipa Jurja Strossmayera do križanja s Ulicom dr. Franje Tuđmana izvode se radovi orezivanja drvoreda. Iz Nasada obavještavaju kako će se radovi odvijati od 8 do 14 sati zbog čega će u tom razdoblju prometnica biti u cijelosti zatvorena za promet, odnosno propuštat će se samo vozila gradskog prometa i vozila za hitne slučajeve.
Na Obali kneza Branimira u tijeku je uređenje okoliša kod spomenika poginulim pomorcima, ali i dekoriranje okolnih cvjetnih gredica, u neposrednoj blizini mora.
– Po programu redovnog održavanja zelenih površina cvijeće sadimo u dva navrata, na proljeće i jesen. Sada se vadi zimsko cvijeće, a sade se ljetnice, pojasnila je Zrinka Prusac, izvršna direktorica Nasada.
Dodaje kako su u utorak uređivali zelene površine u uvali Jazine te na mjestu gdje se danas postavlja spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.
Riva je uređena, sada se uređuju okolne zelene površine, sve po redu.
– Ukupno se godišnje posadi oko 80 tisuća sadnica sezonskog cvijeća, od čega cvjetnica 50 tisuća komada. Brojka dođe i do 100 tisuća godišnje jer iz godine u godinu taj broj raste jer se povećavaju zelene površine, istaknula je Prusac.
Lanjskih godina imali su situacija gdje se dosta posađenog cvijeća kralo, čupalo, uništavalo, a Prusac navodi kako se sada također tek posađeno cvijeće krade i čupa, ali ipak manje nego ranije.
– Čini se da je i ljudima ljepše kada je cvijeće posađeno nego počupano pa se manje krade i uništava. Ako se počupa tek posađeno tada ga mi odmah zamijenimo, ali to je teško učiniti, primjerice, u srpnju kada je to cvijeće već prošlo i ne možemo ga više zamijeniti, dodala je Prusac.
Kompletno cvijeće koje uljepšava grad stiže iz njihova rasadnika, a zahvaljujući marljivim djelatnicima Nasada Zadar je svake godine sve ljepši i šareniji.
Posebno su turistima interesantne nedavno ukrađene gredice na zadarskoj rivi koje su uredile komunalne tvrtke iz cijele Hrvatske, a uoči manifestacije Cvijet Zadra. Prekrasne dekorativne cvjetne instalacije na rivi će ostati tijekom cijele sezone, a koliko su zapažene dovoljno govori činjenica da ih velik broj turista svakodnevno želi ovjekovječiti svojim aparatima.