Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nitko još nije odgovarao za zločin u Rodaljicama, a počinitelji se znaju imenom i prezimenom

12.06.2012. 22:00
Nitko još nije odgovarao za zločin u Rodaljicama, a počinitelji se znaju imenom i prezimenom


Srbočetnička vojska prije točno 20 godina, 12. lipnja 1992., na okupiranom području brutalno je smaknula bračni par Luku i Grgicu Šunić te Mariju Šunić i Milku Grgas


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na mjesnom groblju u Rodaljicama kod Benkovca jučer je obilježena 20. godišnjica smrti mučki ubijenih nedužnih civila u Domovinskom ratu.
Srbočetnička vojska prije točno 20 godina, 12. lipnja 1992., na okupiranom području brutalno je smaknula bračni par Luku i Grgicu Šunić te Mariju Šunić i Milku Grgas.
– I nakon dva desetljeća rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. A počinitelji zločina se znaju imenom i prezimenom, tužno će mještani.
Okupacijska vojska je 18. ožujka 1992, dan uoči sv. Josipa, u šest sati navečer razorila mjesnu crkvu Velike Gospe, od nje su ostali samo goli zidovi.
– Opijeni zanosom osvajanja hrvatskog teritorija progonili su i ubijali Hrvate. Dan uoči sv. Ante padala je kiša, Luka i Grgica vratili su ovce u tor. Lukini stari roditelji bili su sakriveni na tavanu kad je oko 17 sati skupina četnika banula u dvorište i iz blizine pištoljem ubila nezaštićenu i nenaoružanu Grgicu, dok su njenog supruga Luku zaklali i masakrirali kosirom, samo što je potrčao prema prostrijeljenoj supruzi koja je bila u lokvi krvi.
Teško ranjenu Matiju Šunić, kojoj je metak probio donju čeljust, život je spasilo što su mislili da je mrtva. Sutradan su pronađeni mučki ubijene Marija Šunić i Milka Grgas, prepričavaju nam.
Tim povodom, žrtvama su se poklonili predstavnici Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom, predstavnici benkovačkih udruga UHDDR-a, HVIDRA-e i Zavjeta, koje su predvodili Danijel Gašpar, Milorad Guzić i Boris Erceg.
Žrtvama su se poklonili i svijeću zapalili predstavnici PU zadarske koje je predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Ante Kulaš. Izaslanstvo Mjesnog odbora Rodaljice predvodio je predsjednik Ivan Mijić.