Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osuđen na dvije i pol godine zatvora jer ga je ubo nožem kojeg je nosio zbog lanca na biciklu!

12.06.2012. 22:00
Osuđen na dvije i pol godine zatvora jer ga je ubo nožem kojeg je nosio zbog lanca na biciklu!


Prije presude i završnih govora tužitelja Gorana Troskota i Ninčevićeva odvjetnika po službenoj dužnosti Ante Krajine, Al Capone je iznio svoju obranu u kojoj je stalno ponavljao kako on u zatvoru leži nevin, kako nikoga nije napao, već je bio napadnut i samo se branio


Zvonimir Ninčević zvani Al Capone (53) na Županijskom sudu u Zadru, jučer je nepravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije i pol godine zbog pokušaja ubojstva Tomislava Klarice, obrtnika i predsjednika KK “Voštarnica”.
U zatvorsku kaznu osuđenom Ninčeviću izrečena je i mjera obaveznog pshijatrijskog liječenja te mu se u duljinu zatvorske kazne uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru zadarskog Istražnog centra od 14. lipnja prošle godine.
Obrazlažući presudu, sudac Boris Babić je pojasnio kako je Sudsko vijeće prihvatilo tezu optužbe kako se nedvojbeno radi o pokušaju ubojstva jer je Ninčević Klaricu ubo nožem duljine oštrice 7 cm i to u predjelu prsa, što je bilo sasvim pogodno sredstvo da se nekoga usmrti. U olakotne okolnosti Ninčeviću je uzeto u obzir njegovo stanje smanjene ubrojivosti u znatnoj mjeri i mišljenje vještakinje psihijatrijske struke dr. Vere Klarić koja je njegovo psihičko stanje ocijenila kao duboki i trajni poremećaj ličnosti te je naglasila kako mu je potrebno pshijatrijsko liječenje ambulantnog tipa.
Upravo zbog toga, kako je naglasio sudac Babić, Ninčević je osuđen na zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma od tri godine. U olakotne okolnosti još mu je cijenjeno primjereno držanje i stav pred sudom, iskreno kajanje i sudjelovanje u Domovinskom ratu, a “uteg” mu je bio dosadašnja osuđivanost.
Prije presude i završnih govora tužitelja Gorana Troskota i Ninčevićeva odvjetnika po službenoj dužnosti Ante Krajine, Al Capone je iznio svoju obranu u kojoj je stalno ponavljao kako on u zatvoru leži nevin, kako nikoga nije napao, već je bio napadnut i samo se branio.
– Ja nisam kriv, a onaj tko je kriv za to treba i odgovarati osobito ako netko lažno svjedoči, a u državnoj je službi. Tomislava Klaricu ne poznajem. Možda on okolo priča da mene poznaje da bi ispao frajer. Bio sam u kafiću, popio nekoliko pića, ali nisam bio pijan. Ja se nikoga ne bojim. Klarica je u kafiću razgovarao s mojom poznanicom i vrijeđao je. Ja sam prema gospođama i damama O.K. Prišao sam im i rekao mu da bude pristojan prema gospođi. Ne znam zbog čega su se oni svađali. Mene u kvartu svi poznaju i cijene. To nije bio pokušaj ubojstva. Znam i ja neke zakone. On je mene uhvatio rukom za prsa i nije me puštao. Život mi je bio u opasnosti. Više puta sam ga zamolio da me pusti, ali nije. Nosio sam sa sobom nož ne da nekoga ubijem nego zbog lanca na biciklu jer mi stalno ispada – branio se Ninčević.
Priznao je kako je nožem ubo Klaricu te je pojasnio kako je on iz kafića izašao neozlijeđen, a Klarica prije njega. Klarica ga je čekao kraj bicikla, a onda ga udario šakom u glavu.
– Pao sam s bicikla i udario glavom o pod. Nastavio me tući tako da sam izgubio svijest. Ja sam njega samo jedanput malo bocnuo. U zatvoru ne mogu nabaviti Zakon o kaznenom postupku, a želim reći kako bez uzroka nema ni posljedica – zaključio je Ninčević iznoseći svoju obranu.
Do pravomoćnosti presude ostaje i dalje iza rešetaka.


Zbog gotovo istog “scenarija” osuđen na istu zatvorsku kaznu




Ninčević se, podsjećamo, optužnicom tereti da je sredinom prosinca lani oko 23 sata u jednom kafiću u Ulici Josipa bana Jelačića u Zadru, u “žaru” svađe zamahnuo nožem duljine oštrice oko sedam centimetara u namjeri da ubode Tomislava Klaricu u prsa. Klarica je uspio izbjeći ubod jer ga je uhvatio za ruku, ali ga je Ninčević potom zahvatio po trbuhu i srećom, tek mu lakše ozlijedio trbušnu stijenku. Alu Caponeu je nepravomoćno izrečena ista zatvorska kazna u trajanju od dvije i pol godine i jer je 25. lipnja 2006. godine na mostu nožem ubo Edija Lilića s kojim je od ranije imao razmirica. Gurajući bicikl, Ninčević je prišao društvu koje je stajalo uz ogradu mosta i razgovaralo, izvukao nož iz džepa i snažno zamahnuo prema Liliću. Potom je sjeo na bicikl i odvezao se, dok je ranjeni Lilić uspio tek doći do kraja mosta gdje se srušio, nakon čega je kolima Hitne medicinske pomoći odvezen u zadarsku Opću bolnicu.


Ninčevićevi “nestašluci” i video snimka


Ninčević je 2004. godine bio više puta uvjetno osuđivan pa je sudac Babić nabrajajući sve njegove “grijehe” zaključio kako je to bilo njegovo “nestašno” razdoblje. Ninčević je stalno ponavljao kako nije kriv, da je žrtva te kako je Klaricu ubo u samoobrani.
– Život u Zadru mi je ugrožen. Spasio sam gradski i državni proračun jer mi je stalo do ove države, za nju sam se borio. Znali su četnici tko sam ja – pohvalio se Ninčević, a istu je obranu iznio i pred državnim odvjetnikom u fazi istrage, a kako se prema novom Zakonu o kaznenom postupku sada to mora snimati i video kamerom, ta je snimka prikazana jučer prvi put na zadarskom sudu.