Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strahuju da će im na djecu pasti crijep

12.06.2012. 22:00
Strahuju da će im na djecu pasti crijep


Pročelnik Ivan Šimunić nam je obećao obnovu u tri faze, ali zasad je to tek mrtvo slovo na papiru, beskonačna igra gluhih telefona. Ministru Željku Jovanoviću već tri mjeseca neprestano šaljemo faksove, mailove i CD zapise ove opasne školske zgrade, ali se još nije udostojio bilo što odgovoriti, kao da ne postojimo, navodi Bogović


Nezadovoljni roditelji učenika iz Raštevića koji administrativno pripada Gradu Benkovcu, jučer su održali prosvjedni skup na asfaltnom igralištu ispred područne školske zgrade čija je jedna polovica renovirana, a druga nije. To je i bio razlog prosvjeda kojemu se odazvalo sedmero roditelja.
– Prije godinu i pol dana obnovljena je polovica zgrade u vrijednosti od nevjerojatnih, prevelikih 3,9 milijuna kuna. Druga polovica zgrade nije obnovljena i ovako urušena nadasve je velika opasnost za našu djecu, govori jedna od nazočnih roditelja Zdenka Begović.
Druga polovica velike školske zgrade s dijelom koji je nekad bio namijenjen za stanovanje učitelja, ostala je neobnovljena, za neku drugu fazu obnove.
– Neobnovljena zgrada je naslonjena na školsko igralište pa kupe s urušenog krova i oronuli prozori stalno vrebaju učenike koji se tu igraju. Sva sreća da do sada netko nije stradao, da se nije dogodila tragedija, jada se Begović.
Dodaje kako su prisiljeni na zasad mirni prosvjed jer ih odgovorni uporno ignoriraju zaobilazeći pitanje obnove preostalog dijela zgrade.
– Županijski pročelnik Ivan Šimunić nam je obećao obnovu u tri faze, ali zasad je to tek mrtvo slovo na papiru, beskonačna igra gluhih telefona. Ministru Željku Jovanoviću već tri mjeseca neprestano šaljemo faksove, mailove i CD zapise ove opasne školske zgrade, ali se još nije udostojio bilo što odgovoriti, kao da ne postojimo, navodi Bogović.
Gotovo svi devastirani školski objekti na benkovačkom području obnavljali su se uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno međunarodnim programom CEB V koji se financira 50 posto sredstvima državnog proračuna, a 50 posto sredstvima Vijeća Europe.
– Na benkovačkom području Raštević broji najviše školske djece. Dok je matična škola puna, neobnovljena zgrada je neiskorištena, kazala je Begović.
Ove školske godine u školu su krenula 24 učenika. Drugi i četvrti su samostalni, dok su prvi i treći razred zajednički.
– Čak 28 učenika viših razreda derutnim školskim autobusom putuje u matičnu školu u Benkovac. Kako ćemo na jesen imati čak deset prvašića, obnovom školske zgrade ovdje bi se mogla bez problema odvijati nastava od prvog do osmog razreda, predlažu nazočni roditelji.
Kako se prosvjed održavao za vrijeme redovne školske nastave, učiteljice su, po naputku ravnateljica škole Sonje Golem, kako kaže Begović, zatvorile školska vrata.
– Vrata su zatvorena kako se u atriju škole ne bi vidjela vlaga i opasno opadanje unutarnje žbuke na stropu, tvrdi Begović, ističući kako roditelji mole, apeliraju na nadležne institucije da se nađu sredstva sa sanaciju krovišta i prozora.


Šimunić: Žurna sanacija krova




Zadarska županija ove godine raspolaže sa 3,1 milijun kuna za svih 27 škola u županiji. Dobro smo upoznati s problemom školske zgrade u Rašteviću. Izradili smo troškovnik i obnova bi koštala 1,5 milijuna kuna. Kako su nam zbog recesije novčana sredstva smanjena, obnova škole će se odvijati u dvije ili tri faze. Uvjeren sam kako ćemo prvu fazu obnove započeti ove godine. A što se tiče opasnosti od crjepova sa školske zgrade ovlašteni inženjer je na terenu na očevidu kako bi poduzeli moguće radnje za žurnu sanaciju tog dijela krova, kazao je Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.