Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Janjac za Antunovo

Autor: Ante Kolega

12.06.2013. 22:00


Sjećam se običaja, kada me baka, na današnji dan za Antunovo, vukla za uši.
Nježno mi prijeteći, čestitala imendan i govorila kako moram jesti, rasti i snažiti.
Jelo se spremalo od domaćih namirnica. One su rasle u vrtu, polju i moru.
Zadnji janjac iz našeg stada priredio bi se upravo na moj imendan.
Najstariji unuk imao je tu povlasticu.
To je bio Pramenkin,  malo zakašnjeli, janjac od Zvonare, nositeljice zvona, matrijarhe u stadu.
 Često sam toj pametnoj ovci pokazivao pravi put prepeljavajući stado s jednog na drugi pregon.
Ona bi mi blejanjem odobravala i zahvaljivala i znalački, poput ovna, vodila stado.
Mati bi priredila uobičajeni slavljenički objed, zvacet.
Komadićima janjećeg buta, mladim krumpirima i bižima iz vrtla, dodala bi malo ružmarina, majčine dušice, cimeta i stručić murtele, koji bi dali potrebite začine, okuse i mirise.
Na stolu ljiljani sv. Ante.
Ricava zelena salata s divljom rikulom, a pokraj plitica ovčje skute.
Kada sam već bio odrastao, mogao sam s didom popiti i čašu vina.
Vino se spravljalo od grožđa izvornih sorata babića i plavca.
Loza se kultivirala stotinama godina na bogomdanom vinogradarskom položaju Drage.
Prezrelo grožđe visokog stupnja sladora, bralo se već koncem kolovoza.
U rujnu prevreli slatki mošt već bi pilcima udario u glavu.
A vino od tog, dostatna je čaša sladorne opojnosti, nektar razblažen vinskom kiselinom, gromovitom, ali pitkom jakošću u slojevitoj niski okusa divlje tratine slaka i koromača, u kolopletu mirisnog saga okolne sredozemne makije.
E, pa nazdravlje dragi čitatelji i čestitari.
Vaš Bage