Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Potresne ispovijesti onih koje su vatrogasci posljednje vidjeli

Autor: Siniša Klarica

12.06.2013. 22:00
Potresne ispovijesti onih koje su vatrogasci posljednje vidjeli

Foto: PIXELL



Svjedočenjem djelatnika zadarske Hitne pomoći, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje za kornatsku tragediju nekadašnjem zapovjedniku šibenskih vatrogasaca Draženu Slavici.
Prema sucu Borisu Babiću, riječ je o svjedočenju provedenom na prijedlog oštećenika, u kojem su dva liječnička tima Hitne pomoći svjedočila o onom što su vidjeli i čuli nakon što su unesrećeni vatrogasci helikopterima prispjeli u Zračnu bazu Zemunik i brodovima u Marinu Dalmacija Sukošan-Bibinje.
Prvi tim koji je svjedočio činili su dr. Tereza Tičić Rokov, medicinska sestra Tereza Lukić i vozač Marinko Brala. Posebno emocionalno, stradavanje vatrogasaca je doživio Marinko Brala koji je rekao da se u svojih 35 godina rada nagledao ljudske nesreće, ali da je kornatska tragedija i njega potresla jer slično nije do tad doživio.
– Oko 20.20 stigli smo na pistu u bazi Zemunik. Ispred helikoptera sam vidio dvoja nosila na kojima su ležali ljudi. Nisam znao o čemu se radi, nego sam odmah pomogao jednoj osobi ući u sanitetsko vozilo. Upitao sam ga – kako vam mogu pomoći gospodine, jer sam u tom tenutku mislio da se radi o puno starijim osobama. Ništa mi nije odgovorio. Međutim, kad sam u novinama vidio da se radi o mladim ljudima to me je strašno potreslo. Bio je visok i snažan. Samo jednom sam vidio takvu vrstu opeklina, kad je jedna žena izgorjela kad je nakon lakiranja parketa zapalila cigaretu. Dok je hodao, koža te osobe je šuštala kao na vjetru, bila je toliko ispečena da je bila sva hrskava, govorio je Marinko Brala.
Kako je kasnije potvrdila liječnica dr. Tereza Tičić Rokov riječ je bila o vatrogascu Tomislavu Crvelinu koji je, kao i Ante Juričev Mikulin kojeg su kasnije iz Marine Dalmacija prevezli na zadarsku kirurgiju, bio pri svijesti te su obojica normalno razgovarali s liječnicom. Tomislav Crvelin govorio je o svom studiju i o tome da je vatra jednostavno prešla preko njih.
– Jedan od unesrećenih je tražio piti, a mi smo pokušali upotrijebiti set protiv opeklina. No, radilo se o velikoj površini tijela koja je izgorjela. Koža je toliko bila tvrda da je nije mogla probiti igla od braunile za infuziju. Tad smo ih pokrili plahtom natopljenom fizikalnom otopinom te smo im na putu do bolnice, usta hladili tekućinom. Obojica unesrećenih bili su većinom bez odjeće, točnije sa sljepljenim tračcima odjeće, rekla je dr. Tičić Rokov. Medicinska sestra prvog tima Tereza Lukić rekla je da nijedan od unesrećenih nije znao što se dogodilo te se nisu žalili na bol.
Suđenje se nastavlja danas, svjedočenjem telekomunikacijskog vještaka Wintona Afrića o transkriptima radio-telekominkacijskog prometa.