Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rajski vrt za buduće svećenike i časne sestre

Autor: Velimir Brkić

12.06.2013. 22:00
Rajski vrt za buduće svećenike i časne sestre

Foto: Velimir BRKIĆ



Udruga i vjerničko društvo Dobri pastir iz Biljana Donjih u ovom ravnokotarskom mjestu intenzivno gradi veliki duhovno-rekreacijski centar. Riječ je o oazi mira prožetoj duhovnošću na 6.000 metara četvornih.
– Gradi se i radi vlastitim rukama i sredstvima, dobrovoljnim prilozima i donacijama. Primjerice hotelska kuća Ilirija d.o.o. iz Biograda na Moru na čelu s direktorom Goranom Ražnjevićem, nedavno nam je donirala čak 20.000 kuna, rekao je don Boris Pedić, duhovnik udruge i vjerničkog društva Dobri pastir.
Na zemljištu uz državnu cestu na izlazu iz Biljana Donjih prema Benkovcu gradi se ogromna katnica za stanovanje i vjerničke potrebe s kapelicom, bibliotekom i dnevnim boravkom. Podignuto je i pet kamenih kuća bez struje i elektronike koje će služiti za odmor, ali i za molitvu i meditiranje za mlade ljude koji su na putu za nova duhovna zvanja, kao i za mlade obitelji.
Unutrašnjost ograđenog prostora je zapravo personifikacija raja, odnosno rajskoga vrta, s cvijećem, mediteranskim biljem, jezercem i velikim platoom. Tu je i veliki drveni križ s natpisom od glagoljice, kip Majke Božje, bunar želja dubok 68 metara u kojem nije pronađena voda.
U duhovno-rekreacijskom centru žive Marija Burčul, Irena Bajić i Ivana Viduka, koje članice udruge i vjerničkog društva, jednostavno zovu sestrama. One organiziraju molitvene susrete za članice udruga, hodočašća, humanitarni rad, duhovno-rekreacijska druženja u svrhu produbljenja vjere, s ciljem da molitve upućene Majci Božjoj budu uslišane.
Dok je don Boris bio župnikom Škabrnje i Nadina predvodile su i crkveni zbor, radile s djecom i mladima, nekoliko godina živjele u centru Biljana Donjih, u župnoj kući koju im je na upravljanje dodijelio nadbiskup Prenđa.