Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Večer posvećena ocu Noći punog miseca

Autor: Irena Jurjević

12.06.2013. 22:00
Večer posvećena ocu Noći punog miseca

Foto: Zvonko KUCELIN



Sinoć je u ateljeu Benini održana kulturna večer posvećena Ivi Bavčeviću, arhitektu čija su djela zadužila Zadar. Ovaj renesansni čovjek rođen na Pelješcu naš grad je zadužio, ne samo svojim radovima. Naime, upravo je on, zajedno s Pavlom Dešpaljem i Marijem Kotlarom, organizirao Glazbene večeri u Sv. Donatu. Osim toga, sustavno je prikupljao i izučavao građu o recentnoj urbanističkoj problematici Zadra, a uz sve to bio je i slikar, kipar, filozof, prevoditelj s latinskog, čovjek širokog znanja koje je nesebično dijelio sa svima koji su ga željeli poslušati.
– Bavčević je bio pravi renesansni čovjek. Ne samo što je pisao poeziju koju smo večeras mogli čuti, nego je i slikao, kipario… Noć punog miseca njegova je originalna ideja koju je svojevremeno organizirala i njegova generacija. Slabo poznat detalj je da je on urbanistički prilagodio Mali Arsenal Jose Špralje, kazao je Milan Miočić Stošić kojem je jučer pripala čast da čita stihove nedavno preminulog Ive Bavčevića. Ovaj svestrani Zadranin s druge strane, bio je i potpuno neformalan, dodao je:
– I uz svu svoju erudiciju bio je pristupačan svima. U atelje Benini sam je donio malu plastičnu stolicu kako bi uvijek imao gdje sjesti. U ateljeu Beninijevih održavao je i predavanja, a organizirao je i dvije pjesničke večeri.