Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Završen dokazni postupak, slijedi Slavičina obrana

Autor: Siniša Klarica

12.06.2013. 22:00
Završen dokazni postupak, slijedi Slavičina obrana

Foto: Zvonko KUCELIN



Saslušanjem telokomunikacijskog vještaka Wintona Afrića, jučer je završen dokazni postupak u suđenju nekadašnjem zapovjedniku šibenskih vatrogasaca Draženu Slavici. Slavici se sudi za tragediju i smrt 12 vatrogasaca.
Na jučerašnjoj raspravi preslušana su dva CD-a tonskih zapisa. Jedan CD odnosio se na komunikaciju šibenske, a drugi zadarske službe 112. Gotovo je neshvatljivo da su prve dojave o tragediji došle preko zadarskog broja 112, a da šibenski vatrogasci, sve do večernje smjene u 20 sati, nisu znali o razmjerama tragedije i stradavanja njihovih kolega na Kornatima.
Preslušani CD-ovi svjedoče o prilično konfuznim informacijama koje su pristizale s terena. Na jednom zapisu čak se čulo pitanje zašto preko Rijeke nije alarmirana  nacionalna središnjica za spašavanje na moru jer bi se upućivanjem svih raspoloživih plovila u uvalu Šipnata, najvjerojatnije brže pomoglo unesrećenima. Tako je primjećeno da dispečeri u komunikaciji o tako bitnim stvarima koriste isključivo lokalni dijalekt te prilično nerazgovjetno šire informacije.
Također vidjelo se da opisivanje i predaja raspoloživih informacija između dispečera i Hitne pomoći nije precizna pa i do te mjere da se nije znalo odmah na koji će aerodrom, civilni lili vojni, sletjeti helikopteri s unesrećenima. Sve to govori o nedovoljnoj obučenosti onih koj su tog dana djelovali u službi 112.
Prema onom što se jučer čulo, prije od šibenskih djelatnika službe 112, o mogućoj tragediji su doznali novinari Večernjeg lista. Na učestale novinarske pozive o tome što se događa na Kornatima, u Šibeniku nisu mogli dati konkretne odgovore. Čak ni šibenska policija nije raspolagala s pravim informacijama osim da su ozlijeđena petorica vatrogasaca. Na preslušavanje zapisa reagirao je je otac pok. vatrogasca  Ivana Marinovića koji je prigovorio sucu da se tonski zapisi preslušavaju pod brojevima, a ne po vremenima kad su se stvarno dogodili. Time je, kaže Marinović, javnost uskraćena za pravu sliku o događanju, aludirajući napose na nepostojanje veze s vatrogascima na Kornatima.
Marinovića je upozorio  sudac Boris Babić rekavši mu da on, a ne Marinović, vodi suđenje. No na početku se vještva Afrić izjasnio kao je razlika u vremenu tonskih zapisa koji su se događali u istovremenu, oko dvije minute zbog neistovjetne podešenosti vremena na uređajima koji ih bilježe. No to, nije bilo od neke posebne važnosti za slučaj.
Na kraju jučerašnje rasprave, sudac Boris Babić je odbio dopunsko vještačenje koje je zatražilo Državno odvjetništvo. Cilj je bio utvrditi točan raspon vremena u kojem su vatrogasci bili zahvaćeni plamenom, što bi prema vještaćenju odjeće i nađenih kemijskih elemenata na njoj, naknadno trebali utvrditi vještaci Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić. Dodatne dokaze roditelja poginulih, sudac Babić je odbacio kao irelevantne za inkriminirani slučaj, tj. ne odnose se na okolnosti za koje se sudi Draženu Slavici.
Iznošenje obrane, zakazano je 5. srpnja.