Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ćurko uvjeren da ga Kalmeta neće smijeniti

12.06.2016. 22:00
Ćurko uvjeren da ga Kalmeta neće smijeniti


U stranci se neslužbeno može čuti kako je njegova smjena već gotova stvar, nakon što je stranka za njegovu kandidaturu na izborima za županijski HDZ saznala iz novina
Direktor zadarske Čistoće, Tomislav Ćurko, ovih će dana saznati broji li zadnje sate na ovoj dužnosti. Ćurku za petnaestak dana ističe mandat kada se sastaje Skupština komunalnog društva i odlučuje o njegovu imenovanju ili razrješenju.
I ničeg tu ne bi bilo spornog da Ćurko nije jedna od glavnih zadarskih političkih tema zbog činjenice da se, bez znanja stranke, kandidirao na izborima za predsjednika županijskog HDZ-a. U stranci se neslužbeno može čuti kako je njegova smjena već gotova stvar, ne zbog toga što se kandidaturom suprotstavio Kalmeti, već zbog toga što je stranka za nju saznala iz novina.
Ćurko pak taj detalj političkog okršaja s Kalmetom ne smatra spornim, jer je kandidaturu u stranci nadležnom tijelu na vrijeme prijavio.
Što, dakle, 43-godišnjeg direktora gradskog poduzeća čeka na sjednici Skupštine?
Podrška načelnika općina
Stvari stoje ovako: Grad Zadar vlasnik je Čistoće u omjeru 59,49 posto, a ostalo je u vlasništvu 12 općina. Skupština se sastaje na dan isteka manadata, u ovom slučaju to je 3. srpnja, te odlučuje o produljenju Ćurkova mandata ili njegovu prekidu. Naime, Skupština je najveće tijelo ovog komunalnog društva i čine je predstavnici gradova i općina koje imaju svoje udjele u Društvu i Skupština odlučuje o svim bitnim pitanjima ustroja, organizacijskog i gospodarskog života Društva.
Unatoč ovom navodu iz memoranduma Čistoće, a koji ukazuje na demokratičnost odluka, o svemu zapravo odlučuje jedan čovjek, a to je – gradonačelnik Zadra. Kako je Grad većinski vlasnik, njihova je zadnja.
Ćurko ne vjeruje da će doći do njegove smjene jer iza njega stoje rezultati, dapače, Čistoća posljednjih godina pozitivno posluje i nema razloga za smjenu, kaže Ćurko te, na pitanje ima li ikakvih saznanja o mogućoj smjeni odgdovara:
– Nikakvih saznanja o mojoj smjeni nemam, a vjerujem kako ima još dovoljno vremena za bilo kakve opcije. Već sam rekao kako bih volio dovršiti započete projekte jer naša je djelatnost jedna od najpropulzivnijih, pa bih nekoliko projekata, u prvom redu odlagališta, volio realizirati do kraja. Stoga ću zatražiti još jedan mandat – kaže Ćurko.
Nitko ga iz stranke nije kontaktirao nakon izbora za županijsku organizaciju i o njegovoj kandidaturi uopće nisu razgovarali. Uvjeren je u još jedan mandat, te o poslovanju Čistoće koju vodi već osam godina kaže:
– Čistoća već niz zadnjih godina ima pozitivan rezultat i redovito iskazuje dobit. No, bilo bi subjektivno da ja o tome govorim, više volim da o tome govore naši građani i općenito korisnici naših usluga. Očekujem podršku svih načelnika obzirom na rezultate tvrtke posljednjih godina. Međutim, ako mi svi načelnici daju podršku, opet je zadnja gradonačelnikova – otvoreno će Ćurko.
Tko udara ispod pojasa?
Posljednjih se dana u HDZ-u može čuti sve više priča o podijeljenosti stranke, pa je čak i, nedavno izabrani, član Predsjedništva Božidar Longin javno kazao kako ima onih koji zadaju “Kalmeti udarac ispod pojasa”. Longin je za naš list prije dva tjedna otvoreno kazao kako je “bilo aspiracija da se Kalmetu sruši”.
 “Na zadnjim izborima za predsjednika Županijskog odbora vidjelo se tko ga je pokušao srušiti i ovladati političkim prostorom u županiji”, poručio je Longin.
No, Ćurko kaže kako mu ta izjava nije jasna, pogotovo ne njegovo povezivanje sa strujom koja navodno želi srušiti Kalmetu.
– Demokratska smo stranka i politički angažman ne bi smio biti otegotna okolnost. Profesionalac sam i to želim ostati do kraja, ne miješajući politiku i posao. Što se tiče priča o drugoj struji u stranci, tu uopće nisam razumio poruku gospodina Longina iako je bila poprilično osebujna. Mislim da ta druga struja uopće ne postoji. Osobno nisam bio politički aktivan ni kroz koja stranačka tijela, pa ne mogu govoriti o tim članovima koji navodno udaraju ispod pojasa. Ako i postoje, ja za njih ne znam – napominje Ćurko.
O tome smatra li ga stranka odgovornim za ulazak u izbornu utrku bez znanja rukovodstva saznat će vrlo brzo kada se sastane Skupština društva Čistoće.