Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neka se na buduće natječaje jave zadarske udruge i organizacije

12.06.2016. 22:00
Neka se na buduće natječaje jave zadarske udruge i organizacije


Skup se organizira u cilju analize provedbe Programa koji je započeo krajem 2014. godine, a u okviru kojeg su raspisana četiri natječaja i podržan jedan predefinirani projekt. Ovim je programom podržano ukupno 52 projekta organizacija civilnoga društva iz Hrvatske s ukupnim iznosom od gotovo milijun eura
Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj jučer je tijekom posjeta Zadru nazočila bilateralnom sastanku u IMPACT-u pod nazivom “Različitim perspektivama prema surdanji” u okviru Fondova EGP i Kraljevine Norveške.
Analiza postignutog
Uoči sastanka veleposlanica je otvorila izložbu rezultata projekata koji su financirani u okviru Programa za civilno društvo u Hrvatskoj.
Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade, istaknula je kako je bilateralni skup prilika za analizu postignutih rezultata, a istovremeno i mogućnosti daljnjih ulaganja donatora.
Skup se organizira u cilju analize provedbe programa koji je započeo krajem 2014. godine, a u okviru kojeg su raspisana četiri natječaja i podržan jedan predefinirani projekt. Ovim je programom podržano ukupno 52 projekta organizacija civilnoga društva iz Hrvatske s ukupnim iznosom od gotovo milijun eura u programskim područjima, od solidarnosti i razvoja društvenog kapitala u lokalnim zajednicama, demokratizacije i ljudskih prava, uključujući i prava Roma, inovativnih inicijativa za djecu i mlade u lokalnim zajednicama do modela održivosti organizacija civilnoga društva koje djeluju u području poticanja i zaštite ljudskih prava.
– Sastanak će se održati u dva dana. Na njemu je prisutno 100-tinjak organizacija iz Hrvatske, te 10-ak organizacija iz Slovenije, Mađarske i Albanije. Razgovaramo o projektima koji su sufinacirani tijekom posljednje dvije godine, a također ćemo raspravljati i o daljnjim ulaganjima. Od ukupnog iznosa koje Kraljevina Norveška ulaže u Hrvatsku i ostalih 16 država, 10 posto iznosa namijenjen je za programe civilnog društva, pojasnila je Plavša-Matić.
Ulaganja u obrazovanje, zaštitu okoliša
Nažalost, niti jedna zadarska udruga civilnog društva na ovim natječajima nisu dobila financijska sredstva, a Plavša Matić vjeruje kako će u narednih pet godina na raspolaganju hrvatskim udrugama civilnog društva biti i veća sredstva.
– Nadam se kako će se na buduće natječaje javiti i udruge i organizacije civilnog društva i s područja Zadra, dodala je Plavša Matić.
Napominje kako su sredstva namijenjena većinom za kapitalna ulaganja, a u Hrvatskoj konkretno riječ je o ulaganjima u obrazovanje, zaštitu okoliša i mnoge druge.
Na skupu sudjeluju i predstavnici Ureda financijskog mehanizma iz Bruxellesa kao i sve organizacije koje su ostvarile financijsku podršku na natječajima koje je raspisala Nacionalna zaklade u sklopu Programa za civilno društvo. Sastanku prisustvuju i predstavnici zainteresiranih organizacija iz donatorskih zemalja u cilju uspostave moguće suradnje na budućim projektima u novom financijskom razdoblju provedbe Programa.
Prilika je ovo za sve organizacije da postignu daljnje dogovore oko ulaganja iz Fondova EGP i Kraljevine Norveške u financijskom razdoblju 2014. do 2021. uključujući i ulaganja u Hrvatsku i nastavak Programa za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj.