Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pokrenut stečaj Plotera

12.06.2016. 22:00
Pokrenut stečaj Plotera


Ova građevinska tvrtka iza sebe je ostavila nekoliko otvorenih gradilišta, među kojima i Kneževu palaču te Općinski sud u Benkovcu
Trgovački sud u Zadru otvorio je stečajni postupak nad Ploterom, tvrtkom zadarskog poduzetnika Slavka Šimovića koja je posljednjih godina došla na loš glas zbog loše izvedenih projekata i nedovršenih poslova, što je kulminiralo i izbacivanjem s gradilišta Kneževe palače u Zadru. Podsjetimo, Ploter je za ovaj projekt, financiran europskim novcem, dao najniži iznos od 15,8 milijuna kuna, što su neki proglasili i dampinškom cijenom koja neće biti održiva. Vrijeme je pokazalo da su kritičari bili u pravu – posao nije odrađen, radnici su napustili gradilište, a Grad je za kraj naplatio i jamstvo od 1,5 milijuna kuna. Stali su i drugi poslovi, napuštena je obnova zgrade Općinskog suda u Benkovcu, pa se samo čekalo kada će Ploter doći u rubriku firmi pod stečajem.
Financijska agencija je Trgovačkom sudu 18. travnja dostavila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad ovim dužnikom. Iz prijedloga proizlazi da je društvo u neprekidnoj blokadi više od 120 dana sa 9,5 milijuna kuna nepodmirenih dospjelih osnova za plaćanje.
Šimović je u svom očitovanju naveo da Ploter ima dugova u iznosu od oko 9,5 milijuna kuna, skladište od oko 9.000 m2 na Novom Bokanjcu od 12 parcela, na kojima založno pravo ima Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, potraživanja oko 1,5 milijun kuna u odnosu na koja još nije pokrenuo sudske postupke, te potraživanja koja je već utužio u iznosu od oko 1,3 milijuna kuna.
S obzirom da je Ploter nesposoban za plaćanje te ima u vlasništvu nekretnine unovčenjem kojih se mogu pokriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici, odlučeno je o otvaranju stečajnog postupka.
Stečajnim upraviteljem imenovan je Branko Morić, a vjerovnici stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od dana objave rješenja prijave svoje tražbine stečajnom upravitelju.