Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Građani sada vrše pritisak na Hitnu pomoć

12.06.2017. 22:00
Građani sada vrše pritisak na Hitnu pomoć


Početkom lipnja uprava zadarske Opće bolnice održala je novinsku konferenciju na kojoj je još jednom upozoreno na teško stanje na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OBHP) na koji i dalje najvećim dijelom dolaze nehitni pacijenti. Zamjenik ravnatelja dr. Edi Karuc, te voditeljica OBHP-a dr. Melanija Ražov Radas, napomenuli su kako je pritisak na ovaj odjel postao neizdrživ jer im dolazi tek desetak posto pacijenata čije stanje traži hitnoću. Unatoč brojnim apelima da na OBHP građani ne dolaze zbog kašlja i ostalih problema kojih mogu riješiti kod obiteljskog liječnika, situacija se ne popravlja. Želeći skratiti put do laboratorijskih pretraga velik broj građana dolazi na Hitni bolnički prijem, jer na taj način rezultate pretraga dobiju odmah.
Timovi dostupni 24 sata
Opća bolnica Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije i Zavod za hitnu medicinu stoga su sklopili dogovor prema kojemu će OHBP primati samo vitalno ugrožene pacijente koji zahtijevaju hitnu obradu. Svi ostali morat će se obratiti drugim službama, prije svega liječnika opće prakse ili ambulantama Hitne pomoći. Ukoliko djelatnici Zavoda za hitnu medicinu procijene da stanje pacijenta zahtijeva obradu, uputit će ga se u bolnicu.
Uprava smatra kako će ovaj način rada, uveden 1. lipnja, liječnicima i medicinskom osoblju olakšati neizdrživu situaciju, kao i hitnim pacijentima koji trpe zbog onih koji bespotrebno dolaze na Hitni bolnički prijem. Zamjenik ravnatelja, dr. Edi Karuc, već je izjavio kako vjeruje da će do rasterećenja doći i zbog činjenice da je po terenu povećan i broj liječničkih timova Zavoda za hitnu medicinu, što je građanima omogućilo dodatna dva tima dostupna 24 sata dnevno.
Uz sve ovo što su iz uprave Bolnice naveli, te uz njihove broje apele, situacije je ipak sasvim drugačija. Naime, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, dr. Predrag Orlović, kaže nam se nakon ovog sastanka situacija sada njima zakomplicirala jer im dolaze pacijenti koje ionako moraju uputiti u bolnicu:
Iz OHBP-a šalju na Hitnu
– Problem je u tome što mi ne vršimo obradu pacijenata, već je naš rad primarno terenski. Pacijent koji dođe u našu ambulantu u Mažuranićevoj, ako je riječ o hitnom slučaju, ionako mora u bolnicu, pa je sada loptica na neki način prebačena nama i to stvara dodatni teret našim timovima. Imam tako informaciju da neke pacijente iz bolnice šalju nama po uputnice, što kod njih samo stvara dodatnu stvara nervozu i svima komplicira situaciju. Naravno, mi ovdje na Hitnoj pomoći nikog nećemo odbiti, ali ponavljam, primarno smo terenska služba i ne raspolažemo laboratorijskom opremom za obradu pacijenata – kaže ravnatelj Orlović, dodajući kako se nakon sastanka sa rukovodstvo bolnice čuo sa voditeljicom OHBP-a:
– Izrazila je potpuno razumijevanje za našu situaciju, tim više što u pri našem zavodu radi i Turistička ambulanta. Osim toga, kako je Zavod povećao broj timova T1 na punktovima u Posedarju, Pagu, Biogradu, Benkovcu i Kalima, pacijentima je sada na raspolaganju liječnik puna 24 sata. Pacijenti tih mjesta i okolice zato ne moraju dolaziti na Hitni bolnički  prijem jer će svu medicinsku skrb dobiti tamo, a naravno, u bolnicu se upućuju ako njihovo stanje to zahtijeva. Vidjet ćemo hoće li se situacija popraviti jer smo mi sada pod pritiskom. Ali, sve ovo o čemu govorimo i brojni naši apeli zapravo su na kraju samo stvar kulture građana koji nekad zloporabe hitne službe zbog kojekakvih sitnica – zaključuje dr. Orlović.