Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Protiv petorice dilera USKOK podignuo optužnicu

Autor: Minja Gugić

12.07.2008. 22:00
Protiv petorice dilera USKOK podignuo optužnicu

Foto: Filip BRALA



Riječ je, podsjećamo, o Ivi Bratoviću, Anti Šali, Tomislavu Petkoviću Srići, Miloradu Troskotu Mimi i Bogdanu Pepiću koji je bio “link” iz susjedne BiH. Vrijednost zaplijenjene droge u akciji zadarske policije kodnog imena “selo” bila je procijenjena na oko pet milijuna kuna
Nakon što je sredinom prošlog mjeseca završena istraga, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sa sjedištem u Splitu, podignuo je optužnicu protiv Ive Bratovića (36), Ante Šale (36), Tomislava Petkovića Sriće (32), Milorada Troskota Mime (41) i Bogdana Pepića (41) zbog najtežeg kaznenog djela iz domene zlouporabe opojne droge, a riječ je o udruživanju radi preprodaje pet kilograma čistog heroina i pet kilograma mješavine paracetamola i kofeina, koje je zadarska policija zaplijenila sredinom ožujka ove godine u mjestu Kašić kod Stankovaca.
USKOK je za svog zamjenika imenovao Slobodana Denonu, jednog od zamjenika županijskog državnog odvjetnika, koji će i zastupati optužbu te je spis proslijedio zadarskom Županijskom sudu pa se sada čeka zakazivanje prve rasprave.
No, s obzirom na to da je petorici optuženih produljen pritvor, kako smo neslužbeno doznali, suđenje će ipak početi tek nakon ljetne stanke.
Podsjećamo, policijskom akcijom kodnog imena “selo”, koja je trajala više mjeseci i u koju je bilo uključeno čak 35 policajaca, zaplijenjena je rekordna količina droge u povijesti PU zadarske, a osim droge pronađena su i dva pištolja, 32 komada streljiva i 12 detonatora.
Sva zaplijenjena droga bila je namijenjena zadarskom narko-tržištu, a njena sveukupna vrijednost prodajom na ilegalnom tržištu procijenjena je na oko pet milijuna kuna. Osim ove petorice, na krim-obradi u Zadru tada su bile još tri osobe, među kojima i supruga Tomislava Petkovića, ali su zbog nedostatka dokaza pušteni na slobodu.
Sva droga je pronađena u kući u mjestu Kašić, čiji je vlasnik rođak uhićenog Milorada Troskota Mime. Troskot je, inače, prije uhićenja bio zaposlenik benzinske postaje INA-e u Jazinama. S njim je u vrijeme uhićenja bio i Ante Šale koji je već osuđivan zbog preprodaje droge, a policija ih je navodno uhvatila na djelu – u trenutku kada su “bijeli prah” pakirali u vrećice.
Zadarska javnost već je ranije čula za Antu Šalu koji je zbog preprodaje 4,3 kilograma heroina 2003. godine, pravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora. No u svibnju prošle godine pušten je iz gospićkog zatvora na uvjetni dopust.
Tomislav Petković Srića iz Bibinja također je poznat jer je već osuđivan zbog droge, a Zadrani još pamte srpanj 2002. godine kada je policija uhitila šestero Bibinjaca zbog udružene preprodaje heroina. Tada su osim Tomislava Petkovića uhićeni i Ivica Lisica zvani Piko, Gojko Lisica zvani Tica, Anamarija Lisica, Romeo Kinda zvani Rome i Gordan Vešović zvani Vešo.
Neki od njih su bili i na “listi dilera” koja se 2001. godine pojavila na ulicama Bibinja, a koju su navodno sastavili bibinjski roditelji, ogorčeni neučinkovitošću policije oko njihova hvatanja.
Što se tiče Ive Bratovića, ovaj gimnazijski đak zadnji je put prijavljen prije osam godina, a samo jedanput zbog droge i to za manju količinu. Sva ostala kaznena djela koja Bratović ima “na duši”, a njih je ukupno devet, odnosila su se na imovinske delikte.
Do sada nikada nije osuđivan.
Ovaj je heroin u Zadar dopremljen tzv. “balkanskom rutom” iz susjedne Bosne i Hercegovine. Bogdan Pepić iz okolice Banje Luke dovezao je drogu koju je trebao prodati Šali.
Ostavio je drogu na skrivenom mjestu, Šale ju je preuzeo, a Troskot ga je nakon toga odvezao u kuću u blizini Stankovaca gdje ih je policija i uhitila s heroinom.
Vrijednost zaplijenjene droge na zadarskom narkotržištu iznosila bi pet milijuna kuna.