Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Inspirirani ninskim krajolikom

Autor: Branko Božić

12.07.2010. 22:00
Inspirirani ninskim krajolikom


U Ninu ima toliko motiva s krajolikom koji inspirira, što dokazuje i ovih izloženih 25 radova. Riječ je uglavnom o arhitekturi, pejzažima, vedutama, portretima i tome slično u kojima uglavnom preferiraju realizam, vizualne spoznaje i nešto manje apstrakcija. Djela su nastala unatrag 20 godina u kojima smo mi autori željeli prikazati svijet u kojem živimo, kazao je Dučić
Nikada do sada ninska likovna galerija “Višeslav” koja se nalazi u nedavno restauriranoj i iz temelja obnovljenoj Baroknoj kući nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kao što je to bilo u subotu navečer na otvorenju retrospektivne izložbe ulja na platnu i akvarela četvorice ninskih umjetnika slikara amatera: prof. Ivana Dučića, Emile Stručić, arhitekta, slikara i pisca Mirka Boyana Štulića te prije dvije godine preminule ninske legende prof. Tomislava Relje.
Ninjane i njihove brojne goste, među kojima su bili ninski gradonačelnik Emil Ćurko, nadžupnik i dekan ninskog dekanata don. Šime Kevrić, direktorica Ureda TZ-a mr.sc. Marija Dejanović i drugi, na početku je toplim i biranim riječima uime organizatora Grada Nina i nazočnog gradonačelnika Emila Ćurka pozdravila stručna suradnica za kulturu grada Nina prof. Marijana Ramov.
– Na početku ovogodišnjeg Kulturnog ljeta odlučili smo našoj i široj likovnoj javnosti prvi put predstaviti radove naših sugrađana. Vaše večerašnje okupljanje je potvrda poštovanja bogate povijesti i kulture Nina koja seže u tri tisuće godina daleku prošlost. Svi mi koji tu živimo i djelujemo itekako smo toga svjesni, no naši večerašnji umjetnici izlagači svojih djela otišli su i korak dalje inspirirani vrijednošću i posebnošću onog što nas ovdje u kolijevci hrvatstva okružuje. Za tri tjedna ovdje ćemo se ponovno naći u prigodi predstavljanja naših mladih ninskih foto amatera, rekla je Ramov.
U nastavku o biografijama četvorice umjetnika, s naglaskom na preminulog prof. Tomislava Relju, okupljenima je govorila Nikolina Stulić, dok je o samim radovima nakon nje govorio jedan od autora prof. Ivan Dučić.
– Pored nas u našoj ninskoj sredini ima još toliki broj samozatajnih, dobrih i vrijednih umjetnika koji bi imali također što pokazati. U Ninu ima toliko motiva s krajolikom koji inspirira, što dokazuje i ovih izloženih 25 radova. Riječ je uglavnom o arhitekturi, pejzažima, vedutama, portretima i tome slično u kojima uglavnom preferiraju realizam, vizualne spoznaje i nešto manje apstrakcija. Djela su nastala unatrag 20 godina u kojima smo mi autori željeli prikazati svijet u kojem živimo, kazao je Ivan Dučić.
Izložbu koju su posjetitelji na kraju s posebnim užitkom razgledali uime Zadarske županije svečano je otvorila Renata Peroš, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zadužena za kulturu.