Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izronili eksponati s potopljenih brodova

Autor: Branko Božić

12.07.2010. 22:00
Izronili eksponati s potopljenih brodova


Ova izložba je za nas još znakovitija kad se zna da je upravo naš grad Nin bio i ostao vrlo bitno središte podvodne arheologije, ne samo u domaćim već i svjetskim razmjerima, o čemu svjedoče i ovdje u našem izložbenom prostoru restaurirana i trajno “usidrena” dva starohrvatska broda, kazao je Radović
U suradnji Muzeja ninskih starina i Hrvatskog restauratorskog Zavoda iz Zagreba pod pokroviteljstvom Grada Nina u novouređenom galerijskom prostoru muzejskog sklopa u Ninu otvorena je izložba pod nazivom “Istraživanje podvodne kulturne baštine u Hrvatskoj”.
Naime, brojne Ninjane i njihove goste na početku je pozdravio kustos i voditelj Muzeja ninskih starina dipl. arheolog Mate Radović.
– Čast nam je ugostiti stručnjake podvodne arheologije HRZ-a iz Zagreba koji će nam ovom izložbom na najbolji mogući način prezentirati svoj rad, a time i otkrivene i restaurirane eksponate pronađene na potopljenim brodovima u vremenu od prapovijesti pa do Drugog svjetskog rata i to na dva lokaliteta, onom u plićaku Mioka kod Murtera te Sv. Petru na otoku Mljetu. Ova izložba je za nas još znakovitija kad se zna da je upravo naš grad Nin bio i ostao vrlo bitno središte podvodne arheologije, ne samo u domaćim već i svjetskim razmjerima, o čemu svjedoče i ovdje u našem izložbenom prostoru restaurirana i trajno “usidrena” dva starohrvatska broda, kazao je Radović.
Autor kataloga i postava izložbe voditelj Odjela za podvodnu arheologiju HRZ-a dipl. arh. Igor Miholjek istaknuo je da izložba sadrži vrlo dragocjeni materijal istraživanja, koja su na dva navedena podvodna lokaliteta u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske krenula 2003. godine.
– Oba nalazišta datiraju iz 16. i 17. stoljeća s potpuno različitim materijalima. Brodolom kod Mioke u blizini Murtera na površinu je iznjedrio najviše materijala iz čuvenih njemačkih onodobnih radionica kao što su zlatnici, žetoni, vage, mali katanci i ostali zanimljiv pribor, dok smo na lokalitetu Sv. Pavla na Mljetu među ostalim pronašli ovaj mali top koji je sačuvan u cijelosti te keramičke ulomke tipa “iznik” orijentalne proizvodnje. Kao što vidite na šest obješenih panoa prezentirani su počeci podvodne arheologije u svijetu, onodobni plovni putovi, havarije brodova, sidrišta i tako redom. Među njima je i plakat na kojem su tekstom i slikom popraćene sve pojedinosti o istraživačkim poslovima te restauraciji i konačnoj prezentaciji čuvenog kipa Apoksiomena, koji je, kao što je poznato, trenutačno izložen u Muzeju antičkog stakla u Zadru, kazao je uz ostalo Igor Miholjek.
Izložba će biti u Ninu do 25. srpnja, a posjetitelji će je moći razgledati od ponedjeljka do subote u vremenu od 9 do 22 sata te nedjeljom od 16 do 22 sata.