Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Spomen-večer potaknula pitanje spomen-obilježja preškim žrtvama

Autor: Irena Jurjević

12.07.2010. 22:00
Spomen-večer potaknula pitanje spomen-obilježja preškim žrtvama

Foto: Adam VIDAS



Tijekom Drugog svjetskog rata i poraća mjesto Preko na otoku Ugljanu izgubilo je tridesetosmoricu svojih mještana, i to iz razloga što su drugačije mislili, a nisu se bojali pokazati. Istina o preškim žrtvama dugo je bila zatomljivana, čak 65 godina, i upravo je toliko bilo potrebno proći da se o njoj progovori javno i bez straha. Mjesto održavanja spomen-večeri posvećene preškim žrtvama bio je dvor franjevačkog samostana na Školjiću pored Preka, a u njemu se u nedjelju navečer okupilo preko sto uzvanika koji su došli poslušati što se zaista dogodilo s njihovim minulim prijateljima, rodbinom ili mještanima.
– Preške žrtve su, poput drugih iz zadarskog kraja i ostale Hrvatske, morale umrijeti jer su drugačije mislile. One su umrle da bi Jugoslavija drugi put živjela, kako se tada znalo reći, kazao je u svome uvodnom izlaganju povjesničar prof.dr.sc. Stijepo Obad te dodao kako je među njima bio je i Ivo Mašina, mladi hrvatski intelektualac iz Preka čiji je duhovni rast i predvodnička uloga nasilno prekinuta.
Cijela inicijativa o održavanju večeri potaknuta je, inače, donošenjem Deklaracije parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Deklaracije Hrvatskog sabora iz 2006. godine kojima se, uz fašizam i nacizam, osudio i komunizam kao treći totalitarizam 20. stoljeća.
– Tek poslije opće osude odškrinuta su vrata do utvrđivanja pune istine. Da bi se ona saznala potrebno je otkriti počinitelje, izraziti sućut, tražiti oprost i poželjeti da se učinjeno zlo više nikada ne dogodi. Taj civilizacijski, moralni i humani čin treba dovesti do istinske pomirbe kako bu sadašnji i budući naraštaji živjeli u miru i poštivanju različitosti, zaključio je Obad.
Uz uvodno izlaganje, posjetitelji Školjića imali su priliku vidjeti i nastupe Mješovitog pjevačkog zbora Condurra Croatica iz Zadra te Župnog zbora sv. Cecilije iz Preka. Također, izvedeni su i recitali odabranih tekstova prema izboru Ante Badurine i Milene Dundov.
Također, ova spomen-večer potaknula je i pitanje spomen-obilježja, kako preškim žrtvama, tako i drugim žrtvama u Zadarskog županiji, kako se povijest ne bi zbog zaborava još jednom ponovila.