Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Učenici iz Romansa – glasnici zadarskih ljepota

Autor: Katina Vrsaljko

12.07.2010. 22:00
Učenici iz Romansa – glasnici zadarskih ljepota

Foto: Adam VIDAS



Grad Zadar širom otvara tek odškrinuta vrata u međunarodnim odnosima i potpomaže svaki oblik suradnje. Ipak, najveći teret je na pojedincima, u ovom slučaju, ravnateljima škola i nastavnicima, koji osmišljaju ovakve programe i nadalje se povezuju. Svakako, pomoć uvijek mogu naći u našem Odsjeku za međunarodnu suradnju, istaknuo je Grgurović
Dogradonačelnik Dražen Grgurović jučer je u Velikoj vijećnici na Narodnom trgu primio učenike prijateljskog grada Romansa koji u Zadru borave na učeničkoj razmjeni.
Grgurović je učenike upoznao s najvažnijim znamenitostima grada Zadra te izrazio zadovoljstvo što se prijateljski odnosi ova dva grada njeguju već niz godina.
– Grad Zadar širom otvara tek odškrinuta vrata u međunarodnim odnosima i potpomaže svaki oblik suradnje. Ipak, najveći teret je na pojedincima, u ovom slučaju, ravnateljima škola i nastavnicima, koji osmišljaju ovakve programe i nadalje se povezuju. Svakako, pomoć uvijek mogu naći u našem Odsjeku za međunarodnu suradnju, istaknuo je Grgurović.
Dogradonačelnik i njegovi suradnici su ugostili učenike, njihove voditelje i domaćine, s kojima su razmijenili i simbolične darove.
Za dvadestak učenika iz Romansa pripremljen je raznovrsni program kako bi kroz desetak dana njihova boravka upoznali kulturne i povijesne znamenitosti te prirodne ljepote Zadra i okolice.
Isto tako, zadarski učenici putuju u Romans, a razmjene se održavaju svake dvije godine.
– Još početkom osamdesetih počela je suradnja Zadra i Romansa, a 1985. godine je sazrela sporazumom o prijateljstvu. Od tada se održavaju ove razmjene, koje Grad Zadar podržava iz proračuna, a prednost imaju škole u kojima se uči francuski jezik. Razmjene i suradnju njeguju i plesne grupe, a nadamo se i studenatskim razmjenama, rekla je Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Gradu Zadru.
Kako je dodala, za oba grada ova suradnja ima veliko značenje zbog međusobnog razumijevanja i pomaganja, a ova djeca su možda naši budući turisti i glasnici zadarskih ljepota, ali prvenstveno, ističe Gržan Martinović, oni su naši prijatelji.