Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski HSLS i HSU i dalje uz HDZ

Autor: Nives Rogoznica

12.07.2010. 22:00
Zadarski HSLS i HSU i dalje uz HDZ

Foto: Tomislav JERAK



Izlazak HSLS-a iz Vlade nije poljuljao partnerstvo ove stranke s HDZ-om u Zadarskoj županiji, kao što ni ulazak HSU u „kukuriku koaliciju” nije doveo u pitanje odnos ove stranke s HDZ-om
Koalicije koje su HDZ i HSLS sklopili na prostoru Zadarske županiji ostat će, koliko se čini, imune na nacionalni raskid dviju stranaka.
– Mi smo se u HSLS-u 1997. godine raspali na dvije stranke zbog neslaganja oko toga obvezuje li koalicija na nacionalnoj razini i lokalnu razinu. Tada je pobijedila opcija koja se zalagala za autonomno odlučivanje o koalicijama na lokalnoj razini, i to je danas pravilo, kazao je potpredsjednik stranke i predsjednik ŽV HSLS-a Zadarske županije Stanko Zrilić odgovarajući na upit hoće li se napuštanje Vlade odraziti i na odnos HSLS-a s koalicijskim partnerima na području Zadarske županije.
HSLS je, naime, pred lokalne izbore 2009. ušao u široku koaliciju na čelu s HDZ-om, a u kojoj se nalaze i HSP, HSS i HSU. Lokalne koalicije na razini Grada Zadra i Zadarske županije neće napuštati ni HSU koja je na nacionalnoj razini u poziciji jasnijoj od HSLS-a s obzirom da je članica koalicije u kojoj se, na čelu s SDP-om i HNS-om, nalazi i IDS, a u kojoj, unatoč različitim ranijim kalkulacijama, makar u ovom trenutku nema HSLS-a.
Na upit dovodi li postojeća situacija na nacionalnoj, pa i lokalnoj, razini HSLS do situacije da će na parlamentarne izbore nužno izići samostalno, Stanko Zrilić odgovara:
– Ne znači. Dugo je do toga, a jasno je da će se sve odluke dogovoriti i koordinirati.
Na pitanje je li moguće približavanje SDP-u Zrilić kazuje kakao će se „o tome razgovarati kada dođe vrijeme”.
– Možda je došlo vrijeme da čelnici, ili možda neki novi demokratski izabrani čelnici HSLS, donesu nove vjetrove korektnog, principijelnog ponašanja prema koalicijskim partnerima na lokalnoj i centralnoj razini, rekla je predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar-Dračevac na upit je li, s obzirom na koalicijsku povijest u različitim taborima, u Zadarskoj županiji koja čini dio IX. izborne jedinice, zajednički nastup SDP-a i HSLS-a uopće moguć.
– HSLS je u posljednja tri mandata na području Zadarske županije vodio jednu pragmatičnu politiku, koju ja vidim kao imperativ „kako zadržati poziciju vlasti”.  Činjenica je da na lokalnim izborima 2005. i 2009. godine nisu izašli samostalno već u koaliciji. Na posljednjim parlamentarnim izborima, također, su izašli u koaliciji s HSS-om i nositelj liste nije ušao u Sabor. Očekujem da HSLS Zadarske županije ima jasnu politiku te da se odluči kojoj će se od „djevojaka” nuditi i možda ostvariti jednu solidnu i stabilnu vezu, također je kazala Sabljar Dračevac.
Potpredsjednik ŽO HDZ-a Željko Lončar ne želi se upuštati u predviđanja.
– Ne mogu u ovom trenutku ništa reći, osim da mi imamo koalicijski sporazum, a što HSLS misli, to će se još vidjeti. Nismo o tome razgovarali i ne želim prejudicirati ikakve odluke, ali ponavljam; imamo koalicijski sporazum na razini županije i on je na snazi. Uostalom, načelo supsidijarnosti na snazi je kod nas i kod drugih stranaka, kazao je Lončar.