Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski motociklistički as

Autor: Siniša Klarica

12.07.2010. 22:00
Zadarski motociklistički as


U prvih pet ovogodišnjih utrka za prvenstvo Hrvatske u motociklizmu, klasa Superstock 600, pobjedu je ostvario Zadranin Marin Ivanov. Ivanov je trenutačno peti od ukupno 65 natjecatelja koji se istovremeno natječu i u istoimenoj klasi u prvenstvu Alpe Adria. Ovaj 19-godišnji zadarski motociklistički as tako je na najboljem put da jednog dana „zajaše” motocikl neke od vrhunskih momčadi koje se natječu u svjetskom prvenstvu. Marin Ivanov član je zadarskog motokluba Azalea Racing, a karijeru je počeo prije tri godine u klasi 125 kubika. Do sada je osvojio više od 50 pehara.
– Na početku, bilo je to više rekreativno nastupanje. Odvozio bih koju trku, ali već nakon godinu dana prešao sam u Superstock 600. Prvu trku imao sam u Dunlop cupu, natjecanju u kojem svi natjecatelji voze motocikle s istom opremom. Već u sljedećoj utrci za mlade talente osvojio sam prvo mjesto, rekao nam je u kratkom razgovoru Marin Ivanov.
Prije dvije godine, Ivanov sa svojim Kawasakijem ZX 600 počinje nastupati u prvenstvu Hrvatske i prvenstvu Alpe Adria, ali je te godine platio danak neiskustvu, pa će u šali reći da je prilično dobro upoznao riječku bolnicu na Sušaku, budući da se hrvatska natjecanja nerijetko održavaju na jedinoj pravoj stazi, onoj na Grobniku. Ivanov kaže da ga je u padovima spasilo iskustvo koje je stekao kao dvostruki državni prvak u jiu-jitsu.
– Moj otac zna reći da me je sportom htio odmaknuti s ulice. Ja mu mogu biti zahvalan u tome, jer pad pri 150 km/h na Grobniku nije ništa prema padu u prebrzoj vožnji na gradskim ulicama, rekao nam je mladi zadarski motociklist.
Iako njegove riječi imaju dvoznačno, ali jasno tumačenje, te iste 2008. se uspio kvalificirati na utrke Alpe Adria i to kao najbrži Hrvat. To mu je bio podstrek za nabavku novog Kawasakija, a 2009. sudjeluje u utrkama talijanskih kupova, napose u Open 600 ili Bobo-Racing Cupu. Sve je to kulminiralo obaranjem hrvatskog rekorda na mađarskoj stazi Hungaroring. Dosadašnji rekord 1:58, držao je Luka Nervo, dok je Marin Ivanov odvozio najbrži krug za nevjerojatnih 1:56. Koliko je to vrijedan rezultat moguće je prikazati samo ako se zna da je svjetski prvak Valentino Rossi na istoj stazi najbrže vozio 1.55.
– U planu mi je sudjelovanje na Yamaha R6 IDM Cupu u Njemačkoj. To je veći zalogaj, ali sa svojim sadašnjim rezultatima, trebao bi biti među prvih pet natjecatelja. Nagrada je biti među prva tri natjecatelja koji postaju vozači Yamahine momčadi za svjetsko prvenstvo, rekao nam je na kraju razgovora Marin Ivanov.