Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Druga momčad Rašina odskočna daska

12.07.2011. 22:00
Druga momčad Rašina odskočna daska


Marko Rašo koji je proljetnu nogometnu polusezonu igrao za  mostarski HŠK Zrinjski u Premijer ligu  susjedne Bosne i Hercegovine, prešao je  FK Teplice, češki prvoligaški nogometni  klub iz grada Teplice. Više od tjedan dana  je u njihovu nogometnom kampu te je  nastupio na trening utakmici druge  momčadi Teplica protiv Labema.
Teplice i Roudnice iz grada koji broji  13.500 stanovnika, nakon više od pet  godina suradnje, koja je započela radom  s mladima, nedavno su potpisali sporazum koji će omogućiti slobodno kretanje igrača.
– Teplice koje igraju u prvoligaškom  Gambrinus League već su prije mog  dolaska popunile dopuštenu kvotu stranaca te ću, uvjeren sam, dobrim igrama  izboriti status prvoligaša iz Teplica u  kojima je u sezoni 2006./2007. sa 18  godina igrao bosanskohercegovački reprezentativac Edin Đeko, pojašnjava  21-godišnji Marko Rašo.
Na priprema s Rašom je još 29 nogometaša. Nakon dva tjedna kadar bi  trebao kristalizirati i suziti na 18 igrača i  dva vratara. Zahvaljujući svom prijatelju, suigraču iz Zlatne luke, uspješnom  mladom ugostitelju Boži Gašparoviću  koji mu je bio češka veza, od 4. srpnja  započeo je Markov put “od trnja do  zvijezda”.
– Uvjeti za pripreme su na svjetskoj  razini te se nadam da ću u SK Roudnice  nad Labem uz Tomasza Kuchara, koji je  sa Slavijom Prag igrao u Ligi prvaka, i  drugim dobrim suigračima napredovati,  zaželio je Rašo koji će za mjesec dana  svoj talent zasigurno dokazivati na  češkim nogometnim terenima.
Naime, kako to obično biva u sportu,  ne ide sve glatko. Marko Rašo do prošle  godine nogometaš hrvatskog prvoligaša  Zadra, jesensku polusezonu nakon uspješnog oporavka od operacije trbušnog  zida, igrao je u matičnoj NŠK Zlatna  luka iz Sukošana, četvrtoj hrvatskoj,  odnosno zadarsko-šibenskoj ligi. Zahvaljujući Edinu Šaranoviću, menadžeru i  suigraču iz Zadra, na proljeće je otišao u  Zrinjski i BiH Premijer ligu.
– Zaista je bilo veliko iskustvo polusezonu odigrati u BiH, naročito na  vrućim gostujućim terenima. Hercegovci  su divni ljudi i Mostar je divan grad, lijepo  su me primili. Stekao sam i dobre prijatelje, ali želja za napredovanjem bila je  nedvojbeno jača – navodi Rašo, koji je  nagrađen priznanjem za fair-play u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, jer  je na Dvoranskome prvenstvu Hrvatske u  zimi 2009. godine na Višnjiku pružio prvu  pomoć sucu Vladi Svilokosu.