Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kabalat šabat u Bastionu

12.07.2012. 22:00
Kabalat šabat u Bastionu


Ceremonija kabalat šabat održana je u petak navečer u restoranu hotela Bastion.
Doček sabata označava početak šabata, onaj dio petka koji prethodi redovnoj večernjoj molitvi i pozdravlja šabat. Ceremonija se održava prije sutona, a sastoji se od paljenja svijeća, recitiranja poezije i pjevanja pjesama u čast tjednog odmora.
Ceremoniju je vodio rabin Pinhas Zaklos, a obredu su prisustvovati i drugi predstavnici vjera sa zadarskog područja; magistar Marinko Duvnjak, izaslanik nadbiskupa zadarskog monsinjora Želimira Puljića, jeromonah Nikodim Kosović, izaslanik episkopa dalmatinskog Fotija te iman zadarski, Ćamil Bašić.
Osim njih svečanosti i večeri su prisustvovali i dugi zadarski uglednici; sveučilišni profesor Pavuša Vežić, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, ravnatelj Arheološkog muzeja Smiljan Gluščević, glumac Duško Modrinić, pisac Ivica Matešić Jeremija…
Rabin je pričao o tradiciji proslave i dočeka šabata, a svijeće je zapalila, kao što je to i inače običaj, žena u kući, odnosno njegova supruga.
– Kad započne šabat mi ne vozimo automobile, ne pričamo na telefon… I zato molim snimatelje i fotografe da u 8.30, jer tada počinje šabat, završe fotografiranje i snimanje, kazao je rabin i dodao kako je svečanost u Zadru priređena kako bi se “izgradili novi mostovi među religijama” te kako bi se “otvorila vrata i srca”.