Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Višnjiku najsigurniji trezor u Hrvatskoj

12.07.2012. 22:00
Na Višnjiku najsigurniji trezor u Hrvatskoj


Točan iznos koji dnevno kola trezorom je poslovna tajna, ali se na godišnjoj razini to može iskazati u više desetaka milijardi kuna
Najveća i najstarija zadarska zaštitarska  kuća Adriatic Security odnedavno je u posjedu triju  certifikata te se ulaskom Hrvatske u EU, ravnopravno  može natjecati za posao s  ostalim europskim zaštitarskim kućama. Predsjednik  uprave Ivica Zdrilić kaže da  je riječ o certifikatima poslovne sigurnosti sa stupnjem oznake TAJNO, kako  za RH, tako i za EU te o  NATO certifikatu poslovne  sigurnosti.
– Prva dva certifikata svjedoče o najvišem stupnju koju može dobiti jedna privatna tvrtka, a trećim se  možemo natjecati na svakom natječaju NATO-a. Ako  se uzme u obzir da je godišnja nabava NATO-a vrijedna oko milijardu eura,  jasno je o kakvoj vrsti posla  se radi. Adriatic Security je  prva zaštitarska kuća u RH  koja je dobila takav certifikat, rekao je Ivica Zdrilić.
A gdje je novac?
U budućnosti to može  značiti da bi Adriatic Security mogao dobiti čak posao čuvanja NATO vojarni  ili baza. Do tada će se baviti  onim u čemu su među najboljima u Hrvatskoj. Odnedavno to nije samo prijevoz,  nego i obrada gotovine. Tvrtkin gotovinski trezor u Zadru jedan je od pet takvih  koje ima u Hrvatskoj.
Prvi dojam neupućenom  promatraču po ulasku u trezor jest naizgled vrlo mala  količina novca koja se u njemu nalazi. Upravo to, kaže  Ivica Zdrilić, je i namjera jer  je cilj da gotovina što prije  dospije do krajnjih korisnika  kroz banke ili bankomate.  Točan iznos koji dnevno kola  trezorom je poslovna tajna,  ali se na godišnjoj razini to  može iskazati u više desetaka milijardi kuna.
– Mjere sigurnosti su takve  da se uopće ne isplati pokušati pljačku trezora. Bez  posebne najave, u trezor ne  mogu ući ni ja ni drugi članovi uprave tvrtke. Novac se  transportira u specijalnim  kontejnerima koji u slučaju  pljačke proizvode buku veću  od 100 db, zagrijavaju se do  stupnja kada ih više ne  možete držati u ruci te njihova toplina aktivira smjesu  boje koja oboji novčanice.  Novčanice se oboje i ako  kontejner s novcem ne dođe  u zadanom vremenu iz vozila u sigurnosnu zonu unutar banke, rekao nam je direktor Zdrilić, dodajući da  zbog pojačanih mjera sigurnosti više i nema prepada na  vozila za dostavu novaca.
Što manje kontakta
U transportu novčanica  izuzetno se pazi da bude što  manje fizičkih kontakata između osoba. Kada vozilo  dođe na sigurno mjesto ispred trezora, zaštitar kroz  posebni pretinac predaje kontejnere s novcem zapakiranim u sigurnosne vrećice  označene barkodom. Vrećice su takvog izgleda da se  ni odoka ne može ocijeniti  kolika je novčana vrijednost  u njih zapakirana. U trezoru  je istovremeno upaljena crvena rotacija, tako da i djelatnici znaju da je pristiglo  blindirano vozilo.
Kada stigne u trezor, novac broje djelatnici trezora.  Brojanje dodatno  kontroliraju okomito postavljene kamere široke rezolucije koje  se tretiraju kao tzv. četvrto  oko, sve kako ne bi došlo do  propusta u brojanju.
Brojačice prepoznaju  krivotvorine pod prstima
Po nekim stereotipima  viđenim u filmovima, u trezoru bi čovjek očekivao ojačani vod mrkih i vrlo  službenih faca nabijenih mišića. Igrom slučaja u trezoru  su taj dan radile većinom  vrlo nasmijane i susretljive  djelatnice. Spremno su pokazale stroj za brojanje novca čiji ugrađeni program sa  stopostotnom sigurnošću  prepoznaje sve do sada poznate načine krivotvorenja  novčanica. No, ništa ne  može promaknuti istreniranim prstima djelatnika i djelatnica, koji na dodir prepoznaju krivotvorinu.
Za razliku od svog kolege  koji nekoliko dana prije nije  prošao test, niže potpisani  autor ovih redaka uspio je u  povećem snopu novčanica  od 100 eura, pronaći nedavno otkrivenu krivotvorinu.  Za to je bio nagrađen neusiljenim osmijehom djelatnica koje su mu otkrile da je  američki dolar, unatoč tome  što u se u njega ne umeću  različiti aditivi i plastične  mase, još uvijek najkvalitetnija novčanica na svijetu. Pa  “Hallo Benjamin!” (lik Benjamina Franklina se nalazi  na novčanici od 100 američkih dolara), otelo mi se iz  usta, na kraju posjeta zadarskom Fort Knoxu na  Višnjiku.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU