Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Sukošan za svačiji džep”

12.07.2012. 22:00
“Sukošan za svačiji džep”


Među gostima je istinski bum nova preklopna brošurica, kartolina sa svim osnovnim turističkim podacima koju smo ovog proljeća tiskali na pet jezika pod nazivom “Sukošan za svačiji džep”, kazao je Milošević
Najnoviji rezultati koje je jučer objavila  Turistička zajednica općine  Sukošan govore kako je od  početka godine u ovom turističkom središtu ostvareno  šest posto više dolazaka gostiju i osam posto više  noćenja. Jučer prijepodne bilo je prijavljeno 2.160 gostiju, dok ih je istog dana  protekle godine bilo prijavljeno 1.993. Kako Sukošan  raspolaže s oko 3.000 ležajeva slobodno se može reći da  je jučer u Sukošanu boravilo  ukupno preko tri tisuće gostiju, prijavljenih i neprijavljenih.
Turistička inspekcija
Prijavljenih turista koji  obilaze ovo područje najviše  je od uspostave neovisne  države što prati i bogatija  turistička ponuda.
– Treba napomenuti da u  statističkim podacima nisu  uračunati nautički turisti iz  Marine Dalmacija koji su  prošle godine ostvarili oko  250.000 noćenja, Sukošanu  i Bibinjama pripada ravnomjerno po oko 125.000  noćenja. Podatke o broju  nautičara resorno ministarstvo nam dostavlja, nažalost,  tek jednom mjesečno, govori  Nikola Milošević, direktor  TZO Sukošan. 
Ovoga ljeta i sami će Sukošanci reći kako im se čini  da je sve okrenuto “naglavačke”, a zapravo se sve vratilo u svoju prijeratnu normalu. Naravno, govore nam  mještani, ako se zanemari  podatak da je unatoč velikoj  konkurenciji otvoreno još  nekoliko ugostiteljskih objekata, da su poneki ugostitelji “zapasali” više prostora za štekate i ležaljke nego što im je dozvoljeno te da  više nema popularne nudističke, tzv. najlon plaže, uz  samo more je s pravom ili ne  podignut betonski zid.
– Osim problema divljih  parkirališta što pogoduje nelegalnom kampiranju, veliki  ekološki problem stvara nam  neriješeni imovinskopravni  problem Tustice. Naši kampovi dovoljno ne prate svjetske trendove. Ipak najveći su  problem nelegalni iznajmljivači, nabrajao je Milošević  uočene manjkavosti najavivši pritom još bolju i svrsishodniju suradnju s turističkom inspekcijom.
Turistički djelatnici i pojedini iznajmljivači se stalno  educiraju kako privući gosta  i što mu treba ponuditi da bi  on ostao na tom mjestu, preporučio ga drugima ili se vratio dogodine.
Odlična promidžba
– Među gostima je istinski  bum nova preklopna  brošurica, kartolina sa svim  osnovnim turističkim podacima koju smo ovog proljeća  tiskali na pet jezika pod nazivom ‘Sukošan za svačiji  džep’, kazao je Milošević.
Međutim, po pitanju izvanpansionske potrošnje svi  se slažu da tu vlada otužna  atmosfera.
– Potrošnju pokušavamo  potaknuti i održavanjem  brojnih kulturno-zabavnih i  sportskih manifestacija. Dosad je održano šest od čak 13  feštica četvrtkom, susret klapa “Ispod kampanela” i druge  manifestacije. Pred nama su  u nedjelju popularni ‘Jadranski susreti’, dok će se samo  ovog mjeseca održati kreativne feštice, folklorna večer,  spektakularne ljetne maškare. Već večeras je koncert u  kafiću Azzurro i after partyji  u drugim kafićima, nabraja.
– Ovog vikenda na plaži  Dječji raj je nastavak beach  partyja, u utorak je tradicionalna ‘Romantična večer’  u kafiću Barbir uz zvuke saksofona i gitare. Zabave se  održavaju u i Laboca cafeu u  zaseoku Makarska, u Kasijana na Ruševcu, Fortuni i  drugim kafićima. Nikad kao  ove godine, a pred nama je  najbogatiji zabavama mjesec  u Sukošanu, mjesec kolovoz, klape, fešta Sv. Kasijana, brudetijada i puno toga  još, zaključio je Milošević.