Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U 2012. čak tri petka 13.

12.07.2012. 22:00
U 2012. čak tri petka 13.


Danas je petak 13., po mnogima najnesretniji dan u godini. Svaka godina ima barem jedan petak trinaesti, a 2012. ima čak tri (znači li to da nas 21. prosinca stvarno očekuje kraj svijeta?). Oni skloniji praznovjerju pazit će da ništa ne započinju ili ne izlaze iz sigurnosti svojih domova, premda ne postoji nikakav ozbiljniji dokaz da bi ovaj dan uistinu bio nesretan, a ne zna se niti odakle potječe ovo vjerovanje.
U bolnicama i hotelima često ne postoji soba s brojem 13, kao ni red s tim brojem u zrakoplovima, navodno čak 80 posto nebodera u svijetu nema 13. kat. Ima i onih koji kažu kako se u petak 13. ne smije mijenjati posteljina na krevetu jer slijede noćne more.
Danas se klonite ogledala. Ako ugledate crnu mačku, odmah promijenite smjer, a najbolje da ne začinite ručak, kako ne biste slučajno prosuli sol. Jer sve su to dobro poznate stvari koje donose nesreću, a to vam najmanje treba – na petak 13.! Čak četiri od 12 horor filmova “Petak 13.” su bili premijerno prikazani baš na petak 13.
Neki idu tako daleko da bi odbacili i 13 milijuna na lotu kada bi ih dobili. Neki su za danas uzeli i bolovanje premda se, tvrde stručnjaci, radi o iracionalnom strahu od broja 13.
Ako ste danas odrezali nokte, promijenili plahte ili krenuli na put – ne piše vam se dobro, ali samo ako vjerujete u zlu kob – jer petak je 13. koji u prosjeku pada svakih 212,35 dana. Svaka godina ima barem jedan petak trinaesti, a 2012. ih ima čak tri (znači li to da nas 21. prosinca stvarno očekuje kraj svijeta)
Statistički gledano, zbivanja na ovaj dan nisu ništa nesretnija negoli na druge dane u godini, barem kada je o svjetskim događajima riječ. Vjerojatno, zbog praznovjerja, mnogi ne žele ništa započinjati ili poduzimati pa se, sukladno tome, teško što loše može i dogoditi. Tako će vjerojatno biti i danas.
I dok u svijetu ne postoje adrese s brojem 13, nema 13. kata ni izlaza na aerodromu i podzemne željeznice koja nosi taj broj, u Hrvatskoj je to uglavnom sasvim običan broj i sasvim običan dan. Štoviše, ima i mnogo onih kojima je upravo petak 13. jedan od sretnijih dana ako ne i najsretniji dan u životu.