Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Brodovi spori, a cijene brzobrodske!

Autor: Minja Gugić

12.07.2013. 22:00
Brodovi spori, a cijene brzobrodske!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Danas smo uz mještane Hvara i Korčule koji prosvjeduju jer ih muče isti problemi kao i sve druge otočane, a to je plovidbeni red i poskupljenje brzobrodskih karata. Ovo je naša podrška njima – rekao je jučer na konferenciji za novinare održanoj na rivi ispred privezanih katamarana koji otočanima znače život, jedinu vezu s ostatkom “svijeta” i civilizacije, Ivo Šužberić predsjednik Mjesnog odbora Sestrunja – otoka sa 35 stalnih stanovnika.
Šužberić se osvrnuo na plovidbeni red te vezu iz Zadra s otocima Žverincem, Božavom, Sestrunjom i Ravom koji ove godine otočanima i njihovim gostima stvara velike probleme jer između ostaloga, onemogućuje im da žive na otoku, a rade na kopnu.
– Brzobrodska linija nije ni brodska linija, a njezina brzina nije čak ni na razini trajekta, a cijene su brzobrodske – rekao je Šužberić.
Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora pojasnio je kako je povod konferenciji za novinare sastanak održan početkom tjedna u Splitu na temu poboljšanja brzobrodskih linija koji bi trebale biti brže i češće, a taj je sastanak održan zbog prigovora na ukinutu liniju između Splita – Rogača i Milne, pruduljenja plovidbe na linijama koje održava Jadrolinija te prigovora ne rješenje natječaja za brzobrodske linije, odnosno koncesije za javne usluge i obavljanje linijskog, obalnog prometa.
– Načelni je dogovor postignut za otoke Šoltu i Brač te zadarsko područje, a nije postignut za otok Korčulu. Stoga odustajemo od najavljenih prosvjeda koje smo najavili za danas i prolongiramo ga za tjedan dana, osim na Korčuli. Budući da se problem otočana s Korčule nije pomaknuo s mrtve točke, večeras će se održati prosvjed za poboljšanje na brzobrodskim linijama 9608 i 9604, u gradu Korčuli s početkom u 19 i 30. sati. Ukoliko Agencija za obalni linijski pomorski promet u Splitu kroz idući tjedan ne odobri zahtjeve zadarskih otočana da se ubrza plovidba na brzobrodskoj liniji Žverinac-Božava-Rivanj-Sestrunj-Zadar te da se u slučaju gužvi vikendom ne uvede dodatna linija, što je Jadrolinija već prihvatila, Otočni sabor će idućeg petka održati prosvjed i u Zadru – rečeno je jučer na presici.