Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Globeovci posjetili poučnu stazu Leska i Otočac

Autor: Irena Jurjević

12.07.2013. 22:00
Globeovci posjetili poučnu stazu Leska i Otočac


Poučna staza Leska i sve njezine ljepote bio je cilj izleta učenika 8.d razreda OŠ Zadarskih otoka, ujedno i GLOBE ekipe te škole koji su šetnju Nacionalnim parkom Risnjak osvojili na CIAK-ovom natječaju »Baterije skupite i uz CIAK se na izlet uputite«.
Rani jutarnji sati u ponedjeljak bili su početak poučne avanture u koju su se učenici zaputili sa svojim nastavnicama Vesnom Mujagić i Irinom Kozličić. Gorski kotar tog dana bio je kišan, kazala je Irina Kozličić, no to učenike nije spriječilo da od svojih vodiča saznaju puno toga o gljivama, te biljnom i životinjskom svijetu po samoj stazi, ali i općenito NP Risnjaku i Gorskom kotaru:
– Vidjeli smo i ušli u ponikve, osmatračnice za lovočuvare, male kućice za proizvođače drvenog ugljena, i na kraju obišli tipičnu goransku kuću, prepričala je Kozličić, dodajući kako je poučna staza Leska, otvorena 4. lipnja 1993. godine i jedan je od prvih objekata takve vrste u Republici Hrvatskoj. Prišli su joj od strane Crnog Luga i započeli svoju šetnju dugu 2,5 sata samo nekoliko minuta hoda zapadno od Upravne zgrade parka.
– Staza je projektirana i izvedena tako da je svakom posjetitelju omogućeno da je samostalno prijeđe obzirom da sadrži krug od 23 informacijske ploče, postavljene na svega 4,2 kilometra dužine staze, pojasnila je, te dodala kako izlet nije završio samo razgledavanjem staze, već se nastavio i zajedničkim ručkom, kao i putem prema Gackoj dolini te ličkom gradiću Otočac gdje su posjetili mjesnu crkvu Presvetog Trojstva kao i Gradski park.