Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pasja vrućina pogubna za pse

Autor: Andrina Luić

12.07.2013. 22:00
Pasja vrućina pogubna za pse

Foto: PIXSELL



Imali smo dva, tri slučaja omarice i sunčanice, radilo se o psima koji su i inače imali problema sa srcem i plućima, ali sve je riješeno na vrijeme. Mnogo više problema zadaju nam psi koji udahnu klas ili im se on zabode u šapice. Savjetujem vlasnicima da paze kamo pse izvode u šetnju, upozorio je dr. Josip Petani


Iako smo prije tjedan dana ušli u najtopliji dio ljeta (od 3. srpnja do 11. kolovoza, kada Sirius iz zviježđa Velikog psa, poznat po tome što je jedna od najsjajnijih zvijezda, izlazi i zalazi zajedno sa suncem), pasjih vrućina, koje najteže podnose upravo psi, čini se, ipak nema. Za ilustraciju, prošle godine, u prva dva tjedna srpnja, od posljedica vrućina u Zadru je uginulo više pasa nego cijele godine, što nam je tada potvrdio dr. Neven Žilić iz ambulante Zoo-Vet. Ove godine u svoje dvije ambulante zabilježili su četiri slučaja omarice (problemi s disanjem), ali ishod, srećom, nije bio koban.
– Ljeti inače imamo više posla, ali ove godine mnogo manje nego prije, a na to vjerojatno utječu i temperature koje nisu ekstremne. Osim stalnih pacijenata, najviše nam se javljaju strani i domaći turisti čiji kućni ljubimci imaju probavnih problema nakon višesatnih putovanja, kazao je dr. Josip Krišto iz Zoo-Veta te napomenuo da bi vlasnici kućnih ljubimaca, iako nema velikih vrućina, trebali više voditi računa o tome kako i koliko hrane pse i mačke te da im uvijek ostavljaju svježu vodu.
U Veterinarskoj stanici na Bokanjcu posla je, također više nego u ostalim mjesecima, a ljetne temperature najteže podnose psi koji s vlasnicima doputuju na odmor iz hladnijih zemalja i nisu naviknuli na našu klimu.
– Imali smo dva-tri slučaja omarice i sunčanice, radilo se o psima koji su i inače imali problema sa srcem i plućima, ali sve je riješeno na vrijeme. Mnogo više problema zadaju nam četveronožni pacijenti koji udahnu klas ili im se on zabode u šapice. Savjetujem vlasnicima da paze kamo pse izvode u šetnju, obavezno ih pregledavaju kod kuće i kontroliraju jer klas se može zabosti u kožu i „putovati” po cijelom tijelu, što je iznimno opasno, upozorio je dr. Josip Petani, ravnatelj Veterinarske stanice. Napomenuo je, također da ni pretjerano kupanje pasa u moru bez kasnijeg ispiranja u slatkoj vodi nije bezazleno jer psi mogu imati različite alergijske reakcije, nadraženost kože, jak svrbež.
– Primijete li vlasnici da im ljubimci učestalo kišu, kašlju, pretjerano se češu, i to je znak za odlazak veterinaru, ističe dr. Petani i poziva građane da ljeti više skrbe o kućnim ljubimcima, da ih ne izvode kad je sunce jako u šetnju, nego rano ujutro i poslije 19 sati. Ističe da među „ljetnim pacijentima” nije bilo ni zapuštenih, ni zanemarenih životinja te da je najteže po ovakvu vremenu starijim psima, a među pasminama buldozima, mopsovima i bokserima, koji i u normalnim vremenskim uvjetima imaju problema s disanjem.